Суд вирішив, що геїв та лесбійок не можна дискримінувати на роботі

Дата: 03 Червня 2014
A+ A- Підписатися

Представники ЛГБТ-спільноти в Україні отримали право на захист від дискримінації, проте тільки в рамках взаємовідносин у трудовій сфері.

Вищий спеціалізований суд України (ВССУ) з розгляду цивільних і кримінальних справ оприлюднив лист «Про належне забезпечення  рівності трудових прав громадян при розгляді спорів, що виникають у сфері трудових відносин», в якому говориться, що до відкритого переліку захищених ознак буде включена також і сексуальна орієнтація.

У Коаліції з протидії дискримінації вважають, що навіть це визнане державою положення надасть безпрецедентну можливість доступу до справедливого судочинства для значної кількості людей в нашій країні.

З іншого боку, лист ВССУ можна розглядати як намагання української влади вирішити питання прав ЛГБТ без прямого включення сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності (СОГІ) до вітчизняного законодавства. Скоріш за все, саме таке повільне розширення прав ЛГБТ-спільноти, на думку можновладців, спричинить меншої шкоди «традиційним цінностям».

«Висновок ВССУ, за умови його належного виконання, має привезти до створення судової практики включення СОГІ до відкритого переліку не тільки у справах, що стосуються трудової сфери. В іншому випадку, за умови неоднозначного тлумачення законодавства судами, може знову постати необхідність звернутися до Конституційного Суду України за роз’ясненнями. Якщо, звісно, майбутні зміни до Конституції не знімуть це питання з порядку денного, додавши до 24-ї статті «сексуальну орієнтацію та гендерну ідентичність», –  вважає голова координаційної ради Коаліції з протидії дискримінації Ірина Федорович. 

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter