Влада Румунії заборгувала власникам компенсацію за розміщення українських біженців

Дата: 04 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Біженці з України, що нині мешкають у Румунії, скаржаться, що їх просять шукати собі нове житло або платити за оренду. Це пов’язане з тим, що влада заборгувала власникам компенсацію за розміщення біженців.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на румунську газету “Adevărul”. 

Фото: EPA

Наприкінці березня влада оприлюднила проєкт змін до програми “50/20”, за якими власники квартир більше не отримуватимуть коштів від держави.

Так, раніше за розміщення кожного біженця з України Румунія виплачувала власникам житла 14 євро на день за схемою “50/20” – 50 леїв за проживання і 20 леїв за харчування. Однак з початку 2023 року вони отримали тільки один платіж від держави – за грудень 2022 року.

Віднині ж кожна українська родина отримуватиме 2 тисячі леїв на місяць (400 євро) упродовж чотирьох місяців. Передбачається, що з цих коштів біженці оплачуватимуть оренду житла. 

Витрати за харчування і комунальні послуги українських біженців уже три місяці покривають самі румуни, які прихистили їх. Водночас ті власники, які спеціально розміщували багатодітні родини, щоб отримати за них більше коштів, тепер просять жінок з дітьми виселитися.

Деякі господарі зазначають, що вони не виганятимуть українських біженців з житла, але ті мають заплатити за оренду житла після закінчення програми – з тих 2 тисяч леїв, які вони отримають згодом.

Як пише румунська газета, українці почали частіше звертатися з проханнями допомогти в пошуку прихистку, оскільки їх просять виселитися з безоплатного житла. А також біженці просять про матеріальну підтримку, щоб купити їжу, підгузки та одяг.

У лютому ZMINA писала, що сім з десятьох українських біженців, які нині проживають у Польщі, Румунії та Молдові, кажуть, що доходу та підтримки від держави, яку вони отримують, не досить для покриття їхніх основних потреб, тому вони ризикують опинитися за межею бідності. 

Нагадаємо, що в Румунії в місті Клуж-Напока працює освітній центр UA Child Education Hub, де навчаються понад дві сотні дітей, які були змушені поїхати з України через повномасштабне російське вторгнення. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter