У Румунії діє освітній центр, де за українською програмою навчаються понад дві сотні дітей-біженців

Дата: 09 Березня 2023
A+ A- Підписатися

У Румунії в місті Клуж-Напока працює освітній центр UA Child Education Hub, де навчаються понад дві сотні дітей, які були змушені поїхати з України через повномасштабне російське вторгнення. 

Про це розповіла авторка проєкту Ксенія Ширяєва у Медіацентрі Україна. 

Клуж-Напока. Фото: onetwotrip.com

Ідея проєкту почалася з того, що приватна британська школа Royal School торік влітку захотіла допомогти українським дітям і запропонувала надати двоповерхову будівлю. 

До відкриття фінансово доклались місцеві приватні підприємціі Mercy Corps та IT-компанія Accesa, некомерційні організаціїі PATRIR та самі батьки дітей. Також центр отримав допомогу від фонду ООН UNICEF, який підтримуватиме проєкт до 31 липня цього року.

Авторка ідеї центру розповіла, що для отримання допомоги надіслала запити у пів сотні організацій. Подальше фінансування від фонду ООН залежатиме від роботи освітнього хабу та безпекової ситуації в Україні. 

Центр не має акредитації від МОН, але міністерство надсилає туди навчальні матеріали. 

“Ми йдемо нога в ногу з офіційною програмою Міністерства освіти України. Вони надіслали нам 400 підручників”, – каже Ширяєва. 

По центру: Ксенія Ширяєва, авторка освітнього проєкту: Зверху: Валерія Нардет, мати вихованця школи; Олена Гудзь, мати вихованця школи; Наталія Шевцова, мати вихованця школи, Фото: Медіацентр Україна

Окрім понад дві сотні дітей від 5 до 17 років, які отримують знання у центрі, там також працюють два десятки викладачів. 

Батьки вихованців, які виступали на брифінгу, зазначили, що активність допомогла дітям подолати стрес. 

“Коли діти прокидаються і питають, чи йду я сьогодні до школи, це велике щастя для батьків”, – каже мама одного з вихованців Олена Гудзь

Діти в освітньому центрі. Фото: UA Child Education Hub

За оцінками ЮНІСЕФ, внаслідок повномасштабного російського вторгнення з України поїхало щонайменше два мільйони дітей, а ще три мільйони стали внутрішніми переселенцями. 

На порталі Управління Верховного комісара ООН, де публікують дані щодо кількості біженців з України, не виокремлюють із загальної кількості дітей. За даними на 7 березня поточного року, біженцями внаслідок повномасштабного російського вторгнення загалом стали 8,1 мільйона українців. 

У ЮНІСЕФ вважають, що війна в Україні штовхає ціле покоління дітей до краю прірви, адже щонайменше 1,5 мільйона з них тепер мають ризики депресії, тривожності, посттравматичного стресового розладу та інших проблем психічного здоров’я з потенційними довгостроковими наслідками.

Також відсоток дітей, які живуть у бідності, майже подвоївся (з 43% до 82%), а особливо гострою є ситуація для 5,9 мільйона внутрішніх переселенців в Україні, кажуть експерти. 

Нагадаємо, що понад чверть українських дітей, які стали свідками або учасниками подій війни, розлучились із рідними. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter