Сім із десяти біженців з України ризикують опинитися за межею бідності в країнах, що приймають, – дослідження

Дата: 21 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Семеро з десятьох українських біженців, які нині проживають у Польщі, Румунії та Молдові, кажуть, що доходу та підтримки від держави, яку вони отримують, не досить для покриття їхніх основних потреб, тому вони ризикують опинитися за межею бідності. 

Про це йдеться в дослідженні “Приховані труднощі”, яке провела Норвезька рада в справах біженців (NRC).

Фото: Getty Images

Результати дослідження показують, що, хоча багато українських біженців і відчувають підтримку в країнах, які приймають, деякі з них, такі як матері з дітьми, пенсіонери, люди з інвалідністю та ромські громади, стикаються з додатковим фінансовим тиском через неможливість знайти роботу, догляд за дітьми або пошук житла.

Так, 68% біженців кажуть, що вони не мають можливості покрити основні потреби, такі як їжа, вода, одяг, житло та медичне обслуговування.

Українці, які проживають у колективних центрах та не мають постійного доходу від роботи, також стикаються з дедалі більшими фінансовими труднощами.

Найпоширенішою негативною тенденцією також є пропуск приймань їжі та вживання менш поживних продуктів: близько 45% біженців у Польщі, Молдові та Румунії роблять це для зниження вартості життя.

У порівнянні з респондентами з Румунії більшість опитаних з Польщі та Молдови повідомляють про те, що вони переїхали до низькоякісного житла, щоб знизити свої витрати. Крім того, опитані заявляють про те, що їм постійно доводиться позичати кошти на проживання. 

Результати дослідження також демонструють, що війна розлучає сім’ї: 44% респондентів заявили, що їм довелося залишити членів сім’ї, коли вони втекли з України.

Норвезька рада в справах біженців закликає країни, що приймають, і міжнародних донорів забезпечити постійний захист біженців з України за допомогою розроблення політики, яка запобігатиме подальшому потраплянню людей у ​​тяжке становище.

“Існує очевидна потреба в цілеспрямованому та адаптованому соціальному захисті, постійній гуманітарній допомозі та довгостроковій структурній підтримці, щоб біженці могли жити гідним життям і не страждали від подальшого погіршення рівня життя, вичерпання особистих заощаджень чи залежності від допомоги. Саме політика, викладена зараз, визначить майбутнє біженців і громад, що їх приймають у сусідніх країнах”, – підсумував регіональний директор NRC у Центральній та Східній Європі Карло Герарді.

Нагадаємо, що для надання гуманітарної допомоги Україні та мільйонам людей, які виїхали з країни, необхідно 5,6 мільярда доларів. ООН підрахувала, що станом на лютий 2023 року 21,8 мільйона українців потребують гуманітарної допомоги.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter