Влада просить українців, які виїхали за кордон, розповісти про воєнні злочини росіян: куди звертатись

Дата: 01 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Громадян за кордоном, які стали свідками або потерпілими від насильства з боку російських окупантів в Україні, закликають повідомити про ці злочини правоохоронні органи.

З відповідним закликом до громадян звернулися міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, Уповноважений із захисту прав людини Дмитро Лубінець, глава Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук та генпрокурор Андрій Костін.

 
Фото: galinfo.com.ua

За словами Омбудсмана, в Україні стартує кампанія зі збору фактів про злочини росіян проти України від осіб, які вимушено виїхали з країни через війну за кордон.

“Разом з партнерами наша держава веде розслідування і готує правові механізми для судів і компенсацій”, – пояснює Лубінець.

Кожен українець, якому є що сказати, може повідомити про воєнні злочини РФ правоохоронні органи країни, де зараз перебуває. Контакти можна знайти на сайті за посиланням.

Як пояснює Уповноважений, це важливо, щоб українська правоохоронна система створила потужну доказову базу проти ворога для судів.

“Не мовчіть! Хай наша армія б’є ворога на полі бою, а ми разом з вами в судах.

Наші захисники роблять усе для того, щоб прогнати ворога з наших земель, а наше з вами завдання – зібрати факти злочинів, щоб покарати всіх винних”, – наголошує Лубінець.

Він підкреслив, що Україна здобуде остаточну перемогу лише тоді, коли кожен росіянин, який віддав наказ або скоїв злочин на нашій землі, проти наших людей, буде покараний.

Зокрема, йдеться про українців, які пережили або стали свідками зґвалтування, катування, примусової депортації, грабежу, руйнування помешкань тощо з боку росіян, уточнює Дмитро Кулеба.

“Я звертаюся до українців, які виїхали за кордон. Я знаю, що вам непросто бути далеко від Батьківщини. А надто важко тим, хто став жертвою воєнних злочинів росіян. Ми можемо та маємо покарати кожного нелюда за заподіяне зло. Але зробити це можна лише спільними з вами зусиллями. Тому я прошу вас: якщо ви стали жертвою росіян, не мовчіть.

Повідомте правоохоронцям про те, що з вами сталося. Ваша інформація допоможе встановити справедливість та притягнути злочинців до відповідальності”, – підсумував глава МЗС.

Водночас Ірина Верещук гарантує конфіденційність особам, які наважаться розповісти про злочини РФ.

“Ніхто не дізнається про те, що з вами сталося, окрім правоохоронців та суду. Будь ласка, не мовчіть”, – наголошує глава Мінреінтеграції.

Нагадаємо, коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

 Такими злочинами вважають:

  • невибіркові обстріли цивільних об’єктів;
  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • мародерство;
  • примус українських громадян служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортацію до Росії чи на окуповані нею території;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу info@humanrights.org.ua. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Якщо у вас є дані про викрадення, катування або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте про них нам на адресу: no@humanrights.org.ua.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter