Влада Нью-Йорка прибрала через расизм статую Теодора Рузвельта

Дата: 21 Січня 2022
A+ A- Підписатися

Влада Нью-Йорка прибрала зі входу у Музей природничої історії США статую 26-го американського президента Теодора Рузвельта. Монумент ставав об’єктом критики активістів через зображених поряд з Рузвельтом індіанця та африканця. 

Про це повідомляє The New York Times.

Фото: The New York Times

Бронзову статую Рузвельта верхи на коні з індіанцем і африканцем обабіч встановили у 1940-му. Монумент став частиною меморіалу на честь 26-го президента країни, але з 1970-х постійно ставав об’єктом критики активістів, зокрема, через підтримку свого часу Рузвельтом ідей євгеніки та расизму.

Останніми роками скульптуру декілька раз псували, наприклад, обливали червоною фарбою. 

Фото: Erik Mcgregor

У 2017 році спеціальна комісія у мерії Нью-Йорка обговорювала питання перенесення статуї, але у підсумку вирішила лише додати до опису монумента інформацію про суперечливість постаті політика.

На тлі протестів Black Lives Matter адміністрація музею звернулась до влади Нью-Йорка, аби остаточно прибрати пам’ятник. Там погодились перевезти його до Президентської бібліотеки Теодора Рузвельта у штаті Північна Дакота, яку планують відкрити у 2026 році. 

Демонтаж пам’ятника. Фото: The New York Times

З ідеєю демонтажу погодився й нащадок колишнього президента та попечитель Музею природознавства Теодор Рузвельт-четвертий

Роботи вартістю 2 мільйони доларів розпочали в ніч проти 19 січня, а площу, де стояв монумент, планують реконструювати вже цієї весни.

Фотографія обкладинки: The New York Times

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter