Влада досі не профінансувала реконструкцію Архіву національної пам’яті – директор

Дата: 14 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Реконструкція та добудування Архіву національної пам’яті на вул. Пухківська, 7, у Києві не розпочинається через відсутність фінансування. Влада не фінансує проєкту з квітня 2020 року. 

Про це в коментарі кореспонденту виданню ZMINA розповів директор Галузевого державного архіву Українського інституту національної пам’яті Ігор Кулик

Ігор Кулик

Він пояснив, що цей архів повторює досвід Польщі, Чехії, Німеччини, Литви та Угорщини, де створено єдині цивільні установи, у яких зібрано справи всіх репресованих тоталітарними режимами громадян. 

Архів національної пам’яті в Україні і Повна назва – Галузевий державний архів Українського інституту національної пам’яті. має прийняти в себе архіви СБУ, Служби зовнішньої розвідки, МВС, Національної поліції, Національної гвардії,  Державної прикордонної служби України, органів прокуратур та судів. Його співробітники планують оцифрувати передані Архіву національної пам’яті справи за 1917–1991 роки та надавати їх для ознайомлення в читальному залі архіву охочим громадянам. 

Раніше ZMINA детально розповідало про плани реконструкції архіву

“57,6 млн грн, виділених на перший етап реконструкції, у нас забрали у фонд боротьби з коронавірусом, а в бюджеті на 2021 рік грошей на реконструкцію архіву так і не передбачили. Чому не повернули кошти – не відомо. Я не вірю, що під час пандемії не можна виділити кошти на архів”, – прокоментував Ігор Кулик. 

Він додав, що йдеться про 685 млн гривень на реконструкцію та добудування архіву. Будівлю планують розширити з 11 тисяч до 18 тисяч квадратних метрів. 

 

Установа отримала позитивний експертний висновок та дозвіл на реконструкцію будівлі архіву. Під час повного фінансування будівельникам знадобиться два роки на реконструкцію будівлі. 

“Через два роки можна буде запросити перших відвідувачів, щоб вони працювали зі справами”, – прокоментував він. 

ZMINA звернулась із запитами про коментарі до Міністерства фінансів, Кабміну та Верховної Ради, утім вони проігнорували запити. 

Нагадаємо, 16 травня в Україні відзначатимуть День пам’яті жертв політичних репресій. 

Галузевий державний архів Українського інституту національної пам’яті (ГДА УІНП), або Архів національної пам’яті, створили в червні 2019 року на виконання Закону “Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917–1991 років”. Головне завдання інституції – забезпечення вільного доступу до цієї інформації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter