Влада Білорусі закрила офіс Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) у Мінську

Дата: 30 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Режим самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка закрив офіси відділу зв’язків з громадськістю посольства та агентства США з міжнародного розвитку (USAID), включаючи Американський центр у Мінську. Наразі посольство змушене звільнити понад 20 співробітників.

Про це йдеться у заяві спеціального представника США з Білорусі Джулі Фішер.

Джулі Фішер. Фото: AFP

Ці дії демонструють глибоке занепокоєння влади Білорусі роллю дипломатії, зв’язків між людьми та незалежного громадянського суспільства. Сполучені Штати не відступлять від своїх зобов’язань сприяти розвитку демократії та прав людини в Білорусі та підтримувати прагнення білоруського народу щодо побудови більш перспективного майбутнього у вільній та незалежній Білорусі, і ці нещодавні заходи не змусять нас відмовитися від нашої роботи з інформування та взаємодії з людьми, яка приносила користь білоруському народу та сприяла розвитку відносин між громадянами наших країн“, – зазначила Фішер.

Близько 30 років Агенція США з міжнародного розвитку в Білорусі (USAID) допомагала громадянському суспільству, незалежним ЗМІ, підприємствам малого й середнього бізнесів фінансовою підтримкою. Уряд США спрямовував фінансування для надання допомоги сім’ям, які проживають у постраждалих від радіації районах Білорусі, сприяв підвищенню якості та ефективності програм профілактики, діагностики та лікування туберкульозу, а також  на допомогу у боротьбі з COVID-19. За підтримки USAID реалізували ряд програм розвитку громадянського суспільства у Білорусі з метою сприяння білоруським громадським ініціативам у створенні зрілих, стійких організацій для вирішення соціальних та економічних проблем на місцевому та національному рівнях.

Спецпредставниця подякувала всім колегам у Посольстві США в Мінську та всім партнерам у Білорусі і зазначила, що USAID оголошує своєю місією співробітництво для ліквідації крайньої бідності та розвитку  “життєздатних демократичних суспільств за покращення власної безпеки та добробуту “.

Нагадаємо, що на початку жовтня поточного року, Верховний суд Білорусі ліквідував останню правозахисну організацію в країні – Білоруський Гельсінський комітет (БГК).

За даними правозахисного центру “Весна”, підставою для ліквідації суд назвав “грубе порушення законодавства” з боку організації, уточнюється в повідомленні.

Згідно з білоруським законодавством, рішення набрало чинності й не може бути оскаржене в апеляційному порядку.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter