Вирок Сенцову та Кольченку суперечить вимогам по звільненню полонених – ПАРЄ

Дата: 26 Серпня 2015
A+ A- Підписатися

Вирок російського суду українському режисеру Олегу Сенцову та антифашисту Олександру Кольченку суперечить вимогам ПАРЄ до Росії, що містяться в резолюції 2063.

Як повідомляє портал “Крим. Реалії“, про це заявила президент ПАРЄ Анн Брассер. У відповідній заяві голова ПАРЄ нагадує, що у згаданій резолюції Асамблея закликала російську владу “скасувати незаконну анексію Криму, а також звільнити всіх полонених, у тому числі мирних жителів і полонених, утримуваних в Російській Федерації“.

Рішення Північно-Кавказького окружного військового суду Ростова-на-Дону суперечить цим вимогам.

Тому я знову закликаю російську владу дотримуватися своїх зобов’язань як держави-члена Ради Європи і звільнити всіх осіб, незаконно затриманих після анексії Криму“, – сказано в заяві глави ПАРЄ.

За словами Брассер, вироки Сенцову і Кольченку викликають стурбованість щодо дотримання стандартів Європейської конвенції з прав людини у судових розглядах проти них.

Як пише “Українська правда“, на засіданні уряду прем’єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що Україна підготувала четвертий позов проти Росії до Європейського суду з прав людини за порушення права на суд українських громадян, утримуваних у РФ.

Уряд схвалив подання нового позову проти Росії після “політичної розправи” над Олегом Сенцовим та Олександром Кольченком.

“Така політична розправа вже зараз має відповідні наслідки з української сторони. Уряд схвалив рішення щодо подачі четвертого позову до ЄСПЛ проти РФ. Це позов “Україна проти Росії”, і частиною його є порушення права на правосуддя, а саме Сенцова та інших громадян, які були незаконно засудженні російським судом“, – заявив Яценюк.

Крім того, за словами прем’єр-міністра, Україна веде переговори з міжнародними партнерами, щоб порушити питання Сенцова та інших в’язнів у Радбезі ООН.

Нагадаємо, Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону вчора засудив українського режисера Олега Сенцова до 20 років колонії суворого режиму, а антифашиста Олександра Кольченка – до 10 років. 

В травні 2014 року Олександр Кольченко і Олег Сенцов були затримані в Криму представниками російських спецслужб. Після цього їх етапували до московського СІЗО “Лефортово”. У Федеральній службі безпеки Росії заявили, що затримані є “членами диверсійно-терористичної групи “Правого сектора”. За версією слідства, група планувала здійснювати диверсійно-терористичні акти в Сімферополі, Ялті та Севастополі і знищувати об’єкти інфраструктури. Затримані та їхні адвокати вважають звинувачення абсурдними і політично мотивованими.

31 липня головний свідок обвинувачення Геннадій Афанасьєв повідомив, що відмовляється свідчити, та сказав, що попередні свідчення давав під тиском і обмовив затриманих.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter