Вирок Ахтему Чийгозу оголосять 11 вересня

Дата: 09 Серпня 2017
A+ A- Підписатися

Підконтрольний Кремлю Верховний суд анексованого Криму винесе вирок одному з лідерів кримськотатарського національного руху Ахтему Чийгозу 11 вересня.

Таку дату призначили через “великий обсяг матеріалів справи”, повідомляє кореспондент Крим.Реалії.

На засіданні 9 серпня в суді завершилися дебати сторін, Ахтем Чийгоз виступив із останнім словом, після чого суд пішов у дорадчу кімнату для винесення вироку.

Ахтем Чийгоз у своєму виступі зазначив, що його справа носить політичний характер і що учасники на мітингу 26 лютого 2014 “захищали цілісність своєї країни” відповідно до Конституції і законодавства України.

“Це прямий обов’язок громадянина – захищати цілісність своєї країни. Це був обов’язок! Умислу на вчинення протиправних дій не було, ми проводили мирний мітинг”, – сказав Чийгоз.

Він підкреслив, що в суді є відеоматеріали, які доводять його слова.

Ахтем Чийгоз висловив припущення, що суд над ним проводять з метою залякування кримськотатарського народу. Також він піддав критиці свідчення трьох “секретних свідків”, які були представлені стороною обвинувачення.

Нагадаємо, 7 серпня прокурорка Анастасія Супряга вимагала для Ахтема Чийгоза покарання – позбавлення волі на строк 8 років з відбуванням у колонії загального режиму.

Ахтема Чийгоза затримали в січні 2015 року за участь у мітингу на підтримку територіальної цілісності України перед будівлею Верховної Ради Криму 26 лютого 2014 року. Тоді мітингувальникам протистояли проросійські активісти, зокрема, з партії “Русское единство”. Російська влада анексованого Криму звинувачує Чийгоза в організації масових заворушень.

“Справу Чийгоза” російський суд розглядає в рамках “справи 26 лютого” після того, як 20 липня суд на закритому засіданні розділив цю справу на дві: окремо – щодо заступника голови Меджлісу кримських татар Ахтема Чийгоза, й окремо щодо інших фігурантів процесу – Алі Асанова й Мустафи Дегерменджі. Як повідомлялося, 4 серпня кримчанина Володимира Балуха в окупованому Криму засудили до 3 років 7 місяців колонії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter