ВІЛ-позитивні ув’язнені відстояли у Страсбурзі право на медичну допомогу

Дата: 28 Жовтня 2015
A+ A- Підписатися

Правозахисники зазначають, що суд ухвалив чотири рішення в один день, щоб підкреслити важливість проблеми дотримання прав ув’язнених на належну медичну допомогу.

Як повідомляє сайт Харківської правозахисної групи, 22 жовтня Європейський Суд з прав людини виніс рішення у справах ВІЛ-позитивних громадян, які скаржилися на відмову у наданні медичної допомоги у місцях несвободи.

Йдеться про справи “Луньов проти України”, “Сергій Антонов проти України”, “Сокіл проти України”, “Савінов проти України”, які були підтримані Фондом Стратегічних справ Харківської правозахисної групи.

Чоловіки захворіли до того, як потрапили у поле зору правоохоронних органів. Після численних відмов у наданні медичної допомоги вони звернулися до юристів ХПГ.

“Більше того, у двох випадках, після численних скарг засуджених на те, що лікування їм не надається, адміністрація СІЗО та колонії чинила на “невдоволених” фізичний та психічний тиск, намагаючись примусити їх забрати свої скарги“, – йдеться у повідомленні правозахисників.

Однак позивачі продовжували відстоювати свої права. Не маючи можливості добитися справедливості у національних судах, чоловіки звернулися до Європейського суду з прав людини із заявою про застосування невідкладних заходів, оскільки життю кожного із заявників загрожувала реальна небезпека – організм без підтримки ліками просто втомлювався боротися з хворобою.

Лише після тиску з усіх сторін із затримкою у кілька місяців ув’язнені отримали необхідну антиретровірусну терапію.

Суд виніс чотири рішення в один день. 

У випадку з Сергієм Антоновим суд визнав несвоєчасне діагностування та несвоєчасне лікування ВІЛ, неякісні записи про медичну допомогу (компенсація – 7000 євро).

Щодо Луньова визнано непроведення тестування на СД4, несвоєчасне лікування від ВІЛ та опортуністичних інфекцій. Чоловіка почали лікувати лише після звернення до ЄСПЛ, не проводили розслідування скарги на побиття (компенсація – 10 000 євро).

Щодо Савінова суд визнав несвоєчасне діагностування та лікування ВІЛ, яке було розпочато тільки після серйозного погіршення стану здоров’я (компенсація – 10 000 євро).

Щодо Сокола – несвоєчасне діагностування і затримка в лікуванні антиретровірусною терапією (компенсація – 7500 євро).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter