Військовий трибунал ДР Конго засудив до страти понад 50 людей за вбивство експертів ООН

Дата: 30 Січня 2022
A+ A- Підписатися

У Демократичній Республіці Конго військовий трибунал засудив 51 особу до страти за вбивство експертів ООН Зайди Каталан та Майкла Шарпа у 2017 році.

Про це повідомляє The Guardian.

Озброєні повстанці у Демократичній республіці Конго. Джерело: DW

Після майже п’ятирічного судового розгляду, відзначеного неодноразовими затримками та смертю кількох підсудних під вартою, військовий суд у місті Кананга виніс свій вердикт.

Серед засуджених до страти був Томас Нкашама, місцевий співробітник імміграційної служби, який зустрічався з Каталан і Шарпом за день до їхньої місії. Полковника Жана де Дьйо Мамбвені, який також зустрічався з Каталан  і Шарпом перед їхньою місією, було засуджено до 10 років ув’язнення.

Ряд підсудних засудили заочно, оскільки вони або так і не були затримані, або втекли з-під варти.

Демократична Республіка Конго дотримується мораторію на страту з 2003 року, тому засуджені відбуватимуть довічне ув’язнення.

Майкл Шарп та Зайда Каталан. Джерело: The Guardian

Нагадаємо, у 2016 році в регіоні Касаї спалахнули заворушення, спровоковані вбивством силами безпеки країни місцевого вождя Камвіні Нсапу. Внаслідок зіткнень близько 3400 людей загинули, а десятки тисяч людей залишили свої домівки, перш ніж конфлікт згас у середині 2017 року.

Двоє співробітників ООН – громадянин США Майкл Шарп та громадянка Швеції Зайда Каталан, які розслідували масові поховання, пов’язані з цим конфліктом – зникли безвісти у березні 2017 року в конголезькій провінції Касаї.

Тіла експертів ООН знайшли в одному з сіл 28 березня 2017 року, через 16 днів після їх зникнення.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter