Військовополоненим, яких мають обміняти, скасовуватимуть покарання

Дата: 29 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Верховна Рада ухвалила закон, який дозволяє скасовувати покарання військовополоненим, яких мають обміняти. 

Про це йдеться у картці документа на сайті парламенту. 

Фото: Shutterstock

Авторами документа стали група нардепів, зокрема Сергій Іонушас, Олександр Бакумов, В’ячеслав Медяник, Галина Михайлюк та інші. 

Кримінальний кодекс України доповнили новою статтею 841 “Звільнення від відбування покарання у зв’язку з прийняттям рішення про передачу засудженого для обміну як військовополоненого”, яка передбачає звільнення від відбування покарання засудженого, щодо якого уповноваженим органом прийнято рішення про передачу для обміну як військовополоненого та яким надано згоду на проведення такого обміну.

При цьому у разі якщо обмін не відбувся, суд за клопотанням прокурора направляє засудженого для подальшого відбування призначеного раніше покарання. 

Також передбачили можливість скасування слідчим суддею за клопотанням прокурора запобіжного заходу підозрюваному чи обвинуваченому, якщо уповноважений орган прийняв рішення про передачу його для обміну як військовополоненого.

Передбачили й випадок, коли засуджений, якого суд звільнив від відбування покарання й обмін якого відбувся, до закінчення строків давності виконання обвинувального вироку знову затриманий на території України через участь у бойових діях. У такій ситуації суд його направить для відбування призначеного покарання.

Нагадаємо, що досі невідома точна кількість військовополонених росіян, однак на утримання одного Україна витрачає 3 тисячі гривень щомісячно, а живуть вони в одному таборі та понад пів сотні дільниць, що розташовані майже в кожному регіоні країни.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter