Військові в АТО звинувачують командира у знущаннях, побиттях та викраденнях

Дата: 19 Січня 2017
A+ A- Підписатися

Військовослужбовці групи інженерного забезпечення 54 окремої моторизованої бригади ЗСУ, що дислокується у військовій частині пп В2070, звинувачують свого командира у побиттях, насильницьких викраденнях, погрозах підлеглим, а також у використанні зброї не за призначенням, підробці документів та крадіжці палива.

Про це свідчать заяви військових, спрямовані в правоохоронні органи, копії яких має в своєму розпорядженні Центр інформації про права людини.

Усього військові написали шість рапортів, де докладно викладені обставини злочинів капітана, який керує інженерною групою в бригаді.

Свідок одного з викрадень вказав у рапорті, що він у своєму розпорядженні відеозаписи злочинів капітана.

Два рапорти з шести написані жінками.

Так, жінка-солдат повідомила про погрози з боку командира і схиляння до нестатутних відносин. За словами постраждалої, капітан вимагав називати його на “ти”. А коли таке спілкування з командиром викликало ревнощі чоловіка підлеглої, капітан вивіз чоловіка у наручниках і з пакетом на голові за місто та жорстоко побив.

“Назустріч мені вийшли чотири чоловіка, одягнених у бронежилети та воєнну форму української армії. Оточивши мене та наносячи удари повсюди (спина, голова), почали затягувати мене у машину. Після чого надягли за спиною наручники, одягли на голову поліетиленовий пакет, приставили ніж до горла та змусили мене лягти на задньому сидінні, щоб мене не було помітно. Потім вивезли мене за місто у бік передової…”, – пише у заяві до правоохоронних органів постраждалий.

Згідно з заявою, описані події відбувались на початку вересня, заява датована 19-м жовтня 2016 року. Чоловік свідчить, що на момент заяви у нього був відсутній слух у лівому вусі та втрачена чутливість на руках через наручники.

У розпорядженні Центру інформації про права людини є також копія відповіді чоловіку від т.в.о. начальника Донецького зонального відділу Військової служби правопорядку полковника Я.М. Гросу про передачу справи до Бахмутського відділу національної поліції.

Інша підлегла капітана, радіотелефоністка, також повідомляє про схиляння до порушення субординації і вимоги звертатися до капітана по імені і на “ти”. За її свідченням, капітан насильно у багажнику “Жигулів” вивозив її в нульову зону і наказував виходити з бліндажу під час обстрілу.

Вона також розповіла, як під час виїзду на стрільби капітан відкрив хаотичну стрільбу бойовими патронами і “по особовому складу полетів рикошет”.

У рапорті ця військова також зазначає, що через побоювання за своє життя та здоров’я була змушена перевестись в інший підрозділ.

У свою чергу старший сержант інженерно-технічної роти бригади свідчить про факт звірячого побиття капітаном солдата. А також розказав про випадки незаконного позбавлення волі солдатів, які перебували у стані алкогольного сп’яніння. Капітан надовго замикав їх у приміщенні.

Усі військові, які подали рапорти-скарги, звинувачують капітана у регулярних приниженнях до особового складу, перевищенні службових повноважень, вимаганні грошей та розкраданні паливно-мастильних матеріалів.

Однак на питання кореспондента Центру інформації про права людини, чи обґрунтовані звинувачення, капітан інженерної групи у телефонній розмові відповів:

“Звичайно, ні! Уже виїхала комісія, зараз будуть розбиратися. Це до командирів бригад потрібно звертатися”, – наголосив капітан.

“Тобто ви заперечуєте всі звинувачення в побитті, викраденнях?”, – уточнює кореспондент.

“По-перше, я не знаю, про що йдеться. По-друге, я ніяких правопорушень не допускав”, – відповів капітан.

“У рапортах пишуть, що ви викрадали людей, закидали їх в багажник, били”, – продовжує кореспондент.

“Який жах. Ну, звичайно, немає. Нехай військова прокуратура розбирається, а потім командири бригад вам повідомлять. Я вам поясню, звідки це йде. У мене є військовослужбовець в Артемівську, у якого дружина головний лікар поліклініки. І цей військовослужбовець був мною обґрунтовано звинувачений в крадіжці тушонки. І коли я вирішив це все оприлюднити і передати ось тоді через депутата… на рівні якихось домовленостей між собою був депутатський запит. Зараз виїхала комісія у складі 5 чоловік. Зараз вони приїдуть, все перевірять розберуться. І все буде нормально”, – підкреслив капітан.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter