Гроші, зрада, мобілізація: військові РФ у Маріуполі поширюють фейки для дискредитації української влади та ЗСУ

Дата: 06 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Військові РФ у Маріуполі поширюють фейки для просування антиукраїнських настроїв та відмови від евакуації.

Про це розповів радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

Фото: Радіо Свобода

Основний фейк стосуються того, що всі пенсії та соціальні виплати, які надійшли або зберігаються на банківських картках маріупольців, будуть спрямовані на користь ЗСУ, якщо їх терміново зняти з рахунку.

Як зазначає Андрющенко, усі гроші на банківських рахунках українських громадян зберігаються і не перераховуються без їхньої особистої згоди ні на ЗСУ, ні на будь-що інше. Право власності українців є безумовним і захищеним державою.

Ще один фейк, який поширюють окупанти, про те, що всі, хто залишається в місті, є злочинцями й підлягають арешту під час перетину блокпоста на неокупованій частині України.

“Люди, що опинилися на тимчасово окупованої території, є громадянами України, не переслідуються по закону, і головне – ми б’ємося щодня за загальну евакуацію для всіх маріупольців. А наш великий дім Україна чекає на кожного з лагідними обіймами. Окрім того, для кожного маріупольця окремо працює вже чотири муніципальних центри “ЯМаріуполь” для надання всього спектра допомоги та адаптації при тимчасовій евакуації”, – пише радник мера Маріуполя.

Також військові РФ поширюють чутки про те, що всіх чоловіків одразу мобілізують в українську армію під час перетину блокпоста на неокупованій частині України.

За словами Андрющенка, ніхто не вручає повістки в пунктах перетину лінії та навіть під час поставлення на військовий облік. Ба більше, навіть за бажанням на сьогодні не беруть до ЗСУ людей з Маріуполя, якщо вони раніше не проходили військової служби.

Нагадаємо, раніше працівники Центру протидії дезінформації при РНБО України знайшли в соцмережах окупантів посібник для створення фейків проти України. 

У статті радять, як дезінформувати людей, і пояснюють той чи інший прийом, посилаючись на знання “української психології”. Серед запропонованих прийомів були такі.

  • Фейк має бути банальним. Щоб впливати на широкі шари суспільства, не потрібно придумувати нічого надприродного. Краще додати навіть трохи абсурду: “Націоналісти в Україні розпинають російських дітей”.
  • Фейк повинен мати в собі потужний меседж і залишати простір для власних фантазій: “Мер – російський шпигун”.
  • Фейк має враховувати місцеві особливості. Достовірності йому надає прив’язування до місцевості: “В селі Іванівка російські танки”.
  • Багаторазове повторення. Написане трьома людьми в чаті вже стає істиною. А якщо додати сакральне “Влада всім бреше!”, то цей фейк не спростує жоден аргумент.

Наприкінці “путівника” міститься чіткий заклик окупантам створювати фейки й поширювати в соцмережах України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter