Війна між Ізраїлем і ХАМАСом: свої домівки у Секторі Гази залишили близько 80% населення

Дата: 03 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

З початку загострення збройного конфлікту між Ізраїлем і терористичним угрупованням ХАМАС свої домівки у Секторі Гази залишили близько 80% населення (дані станом на 1 грудня).

Про це йдеться у звіті Управління ООН з координації гуманітарних справ.

Палестинці, які були вимушені покинути домівки у Секторі Гази, намагаються продовжити своє повсякденне життя в школі Аліва в Рафаху, Газа, 30 листопада 2023 року. Фото: Абед Рахім Хатіб / Anadolu

За даними ООН, із 2,2 мільйона осіб, які проживали в Секторі Гази, 1,8 мільйона вважаються внутрішньо переміщеними особами.

Нагадаємо, вранці 7 жовтня терористична організація ХАМАС завдала масованого ракетного удару по центральних та південних районах Ізраїлю. Ракетна атака терористів тривала весь день. На ізраїльську територію також зайшли мобільні групи бойовиків, які захопили військову базу і взяли під свій контроль декілька міст.

Цього ж дня Ізраїль зазнав ракетного удару з кількох місць у Газі. Лідер військового крила ХАМАСу заявив, що угруповання розпочало нову операцію проти Ізраїлю. Ізраїльська армія після масованого ракетного обстрілу з боку палестинського анклаву вдарила по території Сектора Гази.

Пізніше прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу заявив про завершення першого етапу операції “Залізні мечі”, що стала відповіддю на атаку ХАМАСу. За словами очільника уряду, армія оборони Ізраїлю знищила більшу частину сил бойовиків, які вторглися на територію єврейської держави.

Однак попри значні успіхи армії оборони Ізраїлю – ЦАХАЛ – він заявив, що країна вступає в тривалу та важку війну. Зокрема, ізраїльська армія б’є по Газі у відповідь на атаки й заявляє, що вбила “сотні палестинських терористів” під час ударів.

Армія оборони Ізраїлю опівночі 13 жовтня повідомила ООН, що все палестинське населення на північ від Ваді-Газа має переміститися до південної частини Гази протягом 24 годин.

За даними ООН, понад 423 тисячі жителів Сектора Гази залишили свої домівки ще до того, як ЦАХАЛ озвучив цей наказ.

23 листопада Ізраїль і ХАМАС вперше з початку загострення конфлікту домовилися про тимчасове перемир’я. Проте протрималося воно недовго. Вже 1 грудня Ізраїль заявив про поновлення наземної операції в Секторі Гази, стверджуючи, що угруповання ХАМАС першим порушило угоду та обстріляло південну частину країни ракетами.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter