Відтепер неповнолітні кримчани можуть не чекати місяць на український паспорт

Дата: 06 Червня 2019
A+ A- Підписатися

Кабмін ухвалив постанову, яка дозволяє дітям до 16 років виїжджати з тимчасово окупованого Криму для оформлення документів про громадянство України та повертатися додому, не чекаючи на виготовлення паспорта.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив начальник управління з питань АРК та міста Севастополя Сергій Мокренюк.

Річ у тому, що до 2015 року неповнолітні кримчани, так само як і дорослі, могли виїхати з тимчасово окупованого півострова тільки на підставі паспорта громадянина України або закордонного паспорта. 

“Така умова не мала винятків. Через п’ять років окупації збільшилася кількість непаспортизованих дітей, тих, кому необхідно вклеїти фото в паспорт по досягненню 25, 45 років, також паралельно проводилася реформа міграційної служби – впровадження біометричних закордонних паспортів та заміна національних паспортів зразка 1994 року на ID-картки. Таким чином, відповідно до вимог законодавства, особа, яка не має паспорта або її паспорт недійсний, не могла покинути тимчасово окуповану територію Криму”, – розповіла в коментарі ZMINA юристка правозахисної організації “КримСОС” Ольга Куришко.

Зі свого боку координатор Херсонського офісу ГО “КримСОС” Олексій Тільненко зауважив у коментарі ZMINA, що в такій ситуації службові особи Державної прикордонної служби України ухвалювали за власної ініціативи рішення про надання дозволу на виїзд із Криму для оформлення паспортних документів. Водночас повернутися до Криму також можна було тільки на підставі паспорта України. 

“Особа мала або чекати отримання паспорта, оформлення якого могло тривати від двох тижнів до чотирьох місяців, або просити співробітника територіального підрозділу Державної міграційної служби, де були подані документи, надати копію заяви-анкети. При цьому видавали їх тільки в Херсонській області”, – розповів Тільненко.

Відтепер неповнолітнім кримчанам не доведеться чекати на український паспорт на підконтрольній території. У своєму дописі щодо ухвалення змін Мокренюк також додав, що цьогоріч МінТОТ пропонуватиме ще більші зміни, спрямовані на спрощення процедури перетину КПВВ на адімнкордоні з окупованим Кримом. 

Як відомо, минулого року парламентський комітет з прав людини підтримав законопроєкт, що дозволить дітям-переселенцям вносити місце реєстрації до першого паспорта.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter