Відомого українського фотографа відправили до СІЗО за звинуваченнями в наїзді на людину

Дата: 17 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Відомого українського фотографа Євгена Нікіфорова затримали за звинуваченнями в смертельному наїзді на людину, який трапився в селі Василівка на Одещині. 

Про це повідомила дружина фотографа Ліза Герман у фейсбуку. 

Євген Нікіфоров. Фото: Громадське

34-річний Нікіфоров відомий як автор книги “Decommunized: Ukrainian Soviet Mosaics“, у якій він зібрав світлини близько тисячі радянських мозаїк. Видання отримало нагороди в номінації “Мистецька книга” та Гран-прі конкурсу за Найкращий книжковий дизайн на Книжковому арсеналі, а після свого книжкового дебюту фотограф продовжив подорожувати Україною та знімати радянські пам’ятники й елементи архітектури, вітражі, а також експериментально-показові села.

14 березня близько 16:00, як розповіли колеги Нікіфорова з видання “Заборона”, фотограф разом зі своїм братом Вадимом приїхали до Василівки, де почали знімати з дрона краєвиди для нового проєкту про експериментальні села в Одеській області. Під час знімання до них підійшли двоє чоловіків, один з яких був на милицях, і почали погрожувати, що заберуть техніку й автомобіль.

“Чоловік на милицях різко притулився до дверей автомобіля, щоб брат не зміг сісти. Почав говорити: “Що ви тут робите? Брали дозвіл на знімання в господарів магазину? А покажіть, що ви зняли”. Женя сказав, що він фотограф”, – розповів брат затриманого фотографа. 

Згідно з повідомленням пресслужби поліції Одеської області, того дня у Василівці автомобіль Hyundai скоїв наїзд на 37-річного місцевого жителя, після чого зник з місця події. Потерпілий від отриманих травм помер. Згодом стало відомо, що загиблий був жителем села на ім’я Ігор Володимирович Буздужа.

Після інциденту в мережі з’явився відеозапис із місця події, на якому видно, як двоє чоловіків підходять до авто Hyundai. Згодом один з них відкриває передні двері та намагається залізти на сидіння машини з пасажирського боку, однак автівка починає рух назад разом з чоловіком, який тримався за двері авто, повертає та їде. 

За словами адвоката Нікіфорова Дениса Пономаренка, слідчий оголосив його підзахисному підозру в тому, що той “порушив правила дорожнього руху своїми протиправними діями, не впевнившись, що в автомобілі зачинені двері, що нібито призвело до смерті пішохода”. Фотографу закидають частину 2 статті 286 кримінального кодексу України, за якою йому загрожує позбавлення волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років або без такого.

Водночас у тексті підозри правоохоронці не згадують про конфлікт і те, що померлий чоловік вчинив розбійний напад та погрожував братам насильством. Також, як наголосив юрист, досі немає ні свідоцтва про смерть чоловіка, ні експертизи, яка розкрила б причини його загибелі.

Фотографія обкладинки: Новое Время 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter