Матеріали справ з окупованих територій хочуть відновлювати за копіями

Дата: 09 Листопада 2015
A+ A- Підписатися

Правозахисники називають цей крок нетрадиційним для судового процесу, але вимушеним і необхідним.

Як повідомляє сайт Харківської правозахисної групи, законопроект 3343 про внесення змін до Закону України “Про забезпечення прав та свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України” щодо механізму відновлення втрачених матеріалів справи передбачає, що відновити матеріали можна буде за їхніми копіями.

Пропонується вчиняти процесуальні дії за документами і матеріалами, які подані учасниками судового процесу, якщо суд не може витребувати матеріали, що зберігаються на тимчасово окупованій території та не видаються окупаційною владою.

“Таке відновлення здійснюється за їх копіями, які збереглися й можуть бути доказами в порядку та на умовах, визначених главою 4 КПК України, а в разі неможливості отримати копії матеріалів досудового розслідування – через проведення прокуратурою або за її дорученням іншим органом досудового розслідування додаткових слідчих (розшукових) дій“, – зазначено у повідомленні.

Якщо наданих матеріалів недостатньо для розгляду, судове провадження зупиняється, і його учасники можуть повторно звернутися до суду за наявності необхідних документів. Також у цьому випадку суд вирішує питання про скасування або зміну запобіжного заходу особі, яка тримається під вартою.

Звісно, фактичне надання копіям сили оригіналу є нетрадиційним для судового процесу, але такий крок видається вимушеним і необхідним“, – зазначають правозахисники.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter