Відновлення телемовлення, освітні стипендії та план деокупації – над чим працюватиме Представництво президента в Криму

Дата: 13 Листопада 2019
A+ A- Підписатися

Законодавча робота в інтересах Криму, допомога кримчанам у захисті їхніх прав та підтримка культурних й інформаційних зв’язків між окупованою територією та материком – це напрями, в яких працюватиме оновлене Представництво президента України в Автономній республіці Крим.

Про пріоритети в роботі органу розказали його представники під час брифінгу в Офісі президента, повідомляє кореспондентка видання ZMINA.  

За словами постійного представника президента в АРК Антона Кориневича, головна ціль органу – розробити стратегію деокупації та реінтеграції тимчасово окупованого півострова. 

Оновлене представництво, як зауважив чиновник, матиме два офіси. Тактичний центр розташують у Херсоні, а стратегічний – у Києві.  

Як наголосив Кориневич, офіс представництва в столиці зосередиться на законодавчій роботі:

“Ми намагатимемося стати тим органом, що розроблятиме необхідні законопроєкти щодо захисту прав кримчан, у яких уникатимемо дискримінаційних положень. Ми вже беремо участь у роботі, зокрема над питанням нерезиденства”. 

Як зауважила перша заступниця постпреда в Криму Дар’я Свиридова, одним з важливих завдань відомства стане розроблення концепції перехідного правосуддя:  

“Мабуть, зараз уперше в документах офіційних органів влади з’явилося поняття перехідного правосуддя, тобто шляху подолання наслідків збройного конфлікту та переходу від збройного конфлікту до миру. Ми вже маємо напрацьовану модель, робота над якою відбувалась із залученням громадських організацій, попереднього Омбудсмана та представників державних органів влади”

Свиридова додала, що серед пріоритетів також вбачають постійний моніторинг ситуації з порушенням прав людини в Криму та налагодження комунікації з правоохоронними органами щодо якісного розслідування цих порушень. 

Планує представництво також підтримувати культурний та інформаційний зв’язок між окупованою територією і материком. Зокрема, йшлося про відновлення мовлення та більшу присутність українських медіа на території окупованого півострова. 

Таміла Ташева, заступниця постійного представника президента України в Криму, зазначила, що разом з іншими державними органами представництво має на меті запровадити фонд для обдарованих дітей, культурних та освітніх ініціатив з Криму.

Так, хочуть створити центр, до якого могли б звертатися діти з окупованих територій та отримувати стипендії на навчання.   

Ташева підкреслила, що надважливою для органу є співпраця з людьми, які мешкають у тимчасово окупованому Криму або виїжджають з нього, а також надання їм фахової допомоги – від сприяння з отриманням документів та житла до захисту інших їхніх прав.  

Загалом представництво ставить перед собою завдання, аби Крим постійно перебував у порядку денному ЗМІ, державних органів та чиновників, які, зокрема, виступають на міжнародних майданчиках. Продовжить орган і співпрацю з міжнародними організаціями та посольствами.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter