Відмова у ефірі ток-шоу Шустера лише формально стосується свободи слова

Дата: 22 Вересня 2015
A+ A- Підписатися

У медіа-профспілці зазначають, що учасники конфлікту самі порушували журналістські стандарти.

Як зазначено на сайті Незалежної медіа-профспілки, НМПУ відреагувала на ситуацію з відмовою у ефірі ток-шоу Савіка Шустера з боку холдингу “1+1 media”, який належить відомому олігарху Ігорю Коломойському.

Програма Шустера вийшла у прямому ефірі на іншому телеканалі. При цьому ведучий програми зачитав листа керівника “1+1 media” Олександра Ткаченка, який наголошував, що, згідно з угодою, Савік Шустер не має права переходити на інший канал. На що Савік Шустер відповів, що в угоді не передбачено викидання з ефіру і він не лайно в руках Ткаченка.

НМПУ засуджує таке брутальне ставлення до програми з боку керівництва медіа-холдингу, але констатує, що конфлікт лише формально має відношення до принципу свободи слова. Адже його учасники самі були неодноразово помічені у нехтуванні професійними стандартами.

Зокрема, Савік Шустер обслуговував інтереси різних політичних сил, віддаючи їм перевагу при наданні ефіру, а його програми орієнтовані більше на скандальність, ніж на розв’язання суспільних проблем.

До того ж ведучий ніяк не відреагував на дії керівництва “1+1 media”, коли кілька років тому журналістів, які виступили проти цензури, перевели у новий відділ на околиці Києва в антисанітарних умовах без доступу до інтернету, або коли в результаті внутрішніх інтриг було закрито успішний проект “Газета по-киевски”, в результаті чого кілька сотень людей залишилися без роботи.

Таким чином, нинішній конфлікт є проявом ситуації, що склалася на медійному ринку України, коли власники ЗМІ, представники олігархічного капіталу, прагнуть використовувати журналістів у своїх інтересах. Також проблема в тому, що в медіа-просторі існує напрямок, що маскується під журналістику, але є маніпулятивним та порушує журналістські стандарти. 

НМПУ вважає, що для подолання цих проблем журналістам треба об’єднуватися у боротьбі за свої права, а також формувати у суспільстві атмосферу несприйняття маніпуляцій.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter