Відкриття дитячих садочків: петиція на сайті президента та коментарі посадовців

Дата: 13 Травня 2020
A+ A- Підписатися

На сайті президента України зареєстровано петицію, де його просять відкрити дитячі садки. Адже після відновлення роботи підприємств батькам потрібно десь залишати дітей.

“У зв’язку з послабленням карантину з 11.05.2020 та відновленням роботи підприємств та організацій просимо відкрити державні дитячі садочки”, – написано в тексті.

Петицію ініціювала 5 травня Наталія Когут. Станом на полудень 13 травня підписалося трохи більш ніж 6 тисяч із 25 тисяч необхідних, переважно це жінки.

Адже саме жінки, які не можуть виконувати свою роботу дистанційно, перебувають наразі в складному становищі.

Так, героїня сюжету “Сніданку з 1+1” підприємиця з Черкас Олена збирається пікетувати міську раду з вимогою відкрити дитячі садочки.

“Я жінка, я мати, я приватний підприємець. Я один день вийшла на роботу з дитиною, але мені адміністрація ринку сказала: “Ні, вибачте, у нас тут санітарні норми”… А працювати треба, тому що в мене немає грошей і немає на що годувати дітей”, – каже Олена.

Водночас черкаський міський голова Анатолій Бондаренко в коментарі для телеканалу розповів, що Олені доведеться чекати до червня:

“За сприятливої епідеміологічної ситуації, напевно, від червня запровадимо спочатку чотиригодинне перебування для найменших діток. Думаю, що поступово перейдемо в повноцінний режим дитячих садків”.

Відкрити садки з червня планують і в Житомирі. Утім, піти туди зможуть лише ті діти, батьки яких працюють.

“Я думаю, що це буде онлайн-форма, на яку батьки зможуть зайти, зареєструватись і показати підприємство, на якому вони працюють. Потім роздруковують довідку, яка дасть можливість відправити дітей до садочків. Так, форму ми зараз опрацьовуємо”, – каже міський голова Житомира Сергій Сухомлин.

Попередньо в мерії вирішили, що персонал закладів має пройти ПЛР-тестування на коронавірус. Своєю чергою, директори садочків мають продумати систему, за якою батьки заводитимуть та забиратимуть дітей, щоб групи не перетиналися.

Досвід роботи під час карантину в місті є. Там наразі працює група для дітей, батьки яких працюють у лікарнях та поліції. За час карантину жодна дитина, яка відвідувала дитсадок, не інфікувалася. Саме тому таких груп хочуть відкрити більше.

Так само для батьків, що працюють, планують відкрити дитячі садки в Чернівцях.

“Кілька варіантів зараз розглядаємо: є варіанти з обмеженням щодо кількості груп для батьків, які працюють. Насамперед для тих, хто працює на підприємствах критичної інфраструктури”, – каже мер Чернівців Олексій Каспрук.

Тим часом у МОЗ обіцяють цього тижня лише презентувати умови пом’якшення карантину та відкриття дитячих садочків.

“У нас є чіткий алгоритм щодо зняття наших обмежень. Тобто є показники, це різні показники, які впливатимуть на пом’якшення карантину. Також у нас, згідно з цими показниками, є прогнозовані дати, коли ми вважаємо, що можемо цього досягнути. Контрольні дати, які ми розробили для себе. Наприклад, 22 травня, потім 1 червня, 11-те і так далі. Буквально цього тижня ми будемо презентувати це все. Ми звертатимемося до уряду для затвердження цього відповідною постановою”, – сказав міністр охорони здоров’я Максим Степанов на пресбрифінгу 13 квітня, відповідаючи на запитання щодо ймовірності відновлення роботи дитячих садків після 22 травня.

Він додав, що наполягатиме на запровадженні адаптивного карантину, бо бачить, що ситуація із захворюваністю різна в регіонах.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час години уряду у Верховній Раді заявив, що питання відкриття дитячих садочків це “кілька тижнів, можливо місяць”.

В.о.  міністра освіти Любомира Мандзій, підтверджує, що садочки відкриють, коли дозволить епідеміологічна ситуація. Відомо це стане приблизно 22 травня.

“Наголошую на тому, що тут нема чіткого закінчення навчального року. Заклади дошкільної освіти можуть бути відкриті впродовж загалом року, і режим роботи закладів визначають засновники”, – наголосила очільниця МОН.

У сюжеті ТСН також ідеться про те, що в деяких країнах світу, попри карантинні обмеження, садочки не на повну, але все ж працюють. Приміром, у регіонах Франції від 11 травня в садках в одній групі має бути не більш ніж 10 дітей. У Норвегії правила жорсткіші: три дитини в молодших групах і по шість –  у старших. 

В Ізраїлі садочки також уже відкриті, але відвідує їх лише половина дітей.

“У приватних садочках дозволяється до 15 діток. У державних – по 17 дітей. Три дні ходить одна група дітей, а потім інші три дні – інша група дітей. Поки що свого трирічного сина до садочка вирішила не водити”, – розповідає мешканка Ізраїлю Зоряна.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter