Відкрите СБУ провадження на львівського анархіста – це репресивний захід – правозахисник

Дата: 08 Травня 2016
A+ A- Підписатися

27 квітня Служба безпеки України обшукала помешкання 19-річного активіста анархістської організації “Чорний світанок” Олега Кордіяка.

Про це активіст повідомив “Громадському радіо”.

“Близько 11-ї години увірвалися 5 працівників СБУ, вручили мені акт на обшук. Один працівник оглядав комп’ютер, інший — одяг і шухляди. Вилучили листівки. Вірніше, я сам їх показав, що не вважав їх за щось протизаконне. В рюкзаку, в якому лежали листівки, також був клей для шпалер, розчинник, пензлик для наклеювання листівок. Також вилучили мій телефон, системний блок від комп’ютера, дві флешки, туристичний ніж”, – розповів Олег Кордіяк.

СБУ порушило кримінальне провадження за ст. 109 КК України (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади”), а також за ч. 2 ст. 258-3 КК України (участь у терористичній організації).

У відомстві звинувачують організацію в тому, що вона “готувала провокаційний “першотравневий марш”.

“Метою акції була дестабілізація ситуації в регіоні… Зловмисники готували та поширювали матеріали, які популяризують тоталітарний режим із використанням комуністичної символіки. Під час обшуків у провокаторів вилучено комп’ютерну техніку та матеріали з доказами антиукраїнської діяльності”, – йдеться у повідомленні СБУ.

Олег Кордіяк стверджує, що взагалі не чув про “антифашистський супротив Львова” і припускає, що СБУ спеціально вигадала цю організацію. Він також вважає, що провадження відкрили задля дискредитації його особисто та руху “Чорний світанок”.

 

Правозахисник, співкоординатор проекту “Без кордонів” Центру “Соціальна дія” Максим Буткевич вказує, що листівки мають звичні для ліво-радикалів гасла.

“Не зрозуміло, чому вирішили кваліфікувати за тими статтями. Мова іде про достатньо звичні ліво-радикальні — не в розумінні “прорадянські”, а в розумінні політичної ідеології — гасла щодо неприпустимості визиску трудящих, щодо неможливості ситуації, коли статки 20 олігархів дорівнюють бюджету країни – це я цитую одну з показаних листівок. Та інші речі, з якими погоджується частина населення, і які є самоочевидними. Абсолютно незрозуміло, чому такі тяжкі статті взагалі з’явилися в цій справі”, – каже правозахисник.

“З того, що оприлюднено натепер Службою безпеки, можна зробити висновок, що було вжито репресивних заходів щодо людини через її погляди та намір їх висловити”, – додає він.

Максим Буткевич вважає, що подібний інцидент був у 1997 за президента Леоніда Кучми. Тоді студентська профспілка”Пряма Дія” взяла участь у демонстраціях різних політичних сил, які вимагали передовсім виплат бюджетникам зарплатні.

“На одній акції хлопці в цивільному, накинувшись на активістів, запхали їх (нас) до автівок без розпізнавальних знаків, і доправили до відділку міліції… Вночі, у відділках, були відвідини від співробітників Служби безпеки України: вони не лише відбирали “пояснення”, а й самі нам пояснювали, що можливе порушення справи за статтею про замах на повалення конституційного ладу. Це був один із дзвіночків того, що режим Кучми вступив до жорстко авторитарної фази”, – згадує правозахисник.

“Перекладаючи повідомлення СБУ простою мовою, можна сказати: усі люди, які дотримуються анархістських переконань, є кримінальними злочинцями. Усі, хто вважає визиск людини людиною (і не лише економічний) ганебним явищем, яке має зникнути; прірву між багатими і бідними – неприпустимою; сучасну державу як апарат, який прагне до монополії на примус – такою, якою керують багатші, і не в інтересах бідніших; справедливість і солідарність – ключовими цінностями – усі вони можуть іти за статтею 109 КК. І не лише Олег Кордіяк, чиє житло обшукали – а й інші прихильники поглядів, позначених як “анархістські”, – наголошує Максим Буткевич.

Раніше, Управління Верховного комісару ООН з прав людини висловило стурбованість регулярними повідомленнями про катування сепаратистів та їх рідних, які практикується СБУ у неофіційних місцях тримання під вартою.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter