Від ґендерної освіти залежить розвиток держави – експертка

Дата: 19 Серпня 2017
A+ A- Підписатися

Ґендерна педагогіка впливає на формування не лише особистості, а й держави.

У цьому переконана професор Переяслав-Хмельницького державного педагогічного університету імені Григорія Сковороди Тамара Говорун, пише “Дзеркало тижня”.

“Ґендерна педагогіка вже давно стала сферою життєдіяльності, на яку випущено й націлено багато гострих стріл, навіть релігійних. Чому саме на неї? Тому що ґендер як комплексний індикатор демократичного розвитку країни пронизує всі сфери життєдіяльності людини — статеві ролі в сім’ї, процес навчання, вибір професії, виконання громадянських ролей. Отже, від того, якою буде ґендерна соціалізація — традиційною, патріархальною, що диктує певні сценарії підпорядкування “слабкої” статі “сильній”, чи демократичною, спрямованою на пошанування особистості, її власного волевиявлення попри нав’язувані стереотипні очікування, залежить сценарій життєдіяльності не лише окремої людини будь-якого віку, а й держави загалом”, – стверджує Тамара Говорун.

За її словами, в Україні в навчальних закладах тяжіють до патріархального сценарію розвитку особистості. Як результат – низький ґендерний розвиток країни. 

Згідно з глобальним дослідженням Світового економічного форуму, за Індексом ґендерного розриву (The Global Gender Gap Index 2016) Україна в 2016 р. посіла 69 місце серед 144 країн світу. 

“Індекс ґендерного розвитку країни віддзеркалює об’єктивне становище чоловічого й жіночого її населення у сфері здобування загальної і професійної освіти, економіки, політики, управління бізнесом тощо, який має наближатися, в ідеалі, до статевого співвідношення 50/50 відсотків”, – наголошує експертка.

Нагадаємо, у минулому році зі скандального посібника “Сімейні цінності для учнів 8-9 класів”, наповненого ґендерними стереотипами та застарілими уявленнями про роль жінок та чоловіків у суспільстві, на час перевірки вилучили гриф Міністерства освіти та науки.

Українським підліткам посібник розповідає, що “чоловік – творець, який завжди прагне до новизни”. Чоловік, за версією укладачів посібника, повинен бути великодушним, цікавим і хоробрим. Водночас розкриттю чоловічих талантів і якостей сприяє жінка, яка поруч.

Автори посібника “Сімейні цінності” докладно підійшли до опису жіночих обов’язків. Так, у посібнику написано: жінка повинна відповідати за свої статки і наповнення загального простору любов’ю.

“Це і підбирати штори на вікна, і доглядати за чоловіком, і з любов’ю подавати чай, і готувати їжу, і продумувати сімейне дозвілля”, ­– навчають школярів автори методички.

На рекомендацію застосовувати посібник, який не відповідає сучасним поглядам на роль жінки та чоловіка у суспільстві та базується на соціальних стереотипах, відреагували політики, громадські активісти, експерти з ґендерної рівності та журналісти.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter