Від тортур окупантів постраждали 75 українських дітей, більшість з яких – на Чернігівщині

Дата: 31 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Українська прокуратура зафіксувала, що від катувань російських окупантів за період повномасштабного вторгнення РФ постраждали 75 українських дітей. Абсолютна більшість із них – у селі Ягідне Чернігівської області.

Про це повідомила керівниця департаменту захисту інтересів дітей та протидії насильству Офісу генерального прокурора України Юлія Усенко.

Фото: Україна без тортур

Так, Усенко розповіла, що росіяни скоюють щодо дітей міжнародні злочини різних видів.

“На сьогодні органи досудового розслідування і прокурори документують такі злочини у понад 3200 кримінальних провадженнях. З них – вбивства, каліцтва, викрадення дітей, примусове переміщення, депортація, сексуальне насильство щодо дітей, напади на установи та заклади для дітей”, – зазначила вона.

За її словами, викрадення часто супроводжується тортурами та незаконним позбавленням волі.

“Постраждали внаслідок тортур 75 дітей. З них 69 – у Ягідному на Чернігівщині. Умови, в яких перебували діти разом із дорослими в підвалі школи, поводження з ними прирівнюється до тортур”, – наголосила керівниця департаменту.

Також у Херсонській і Харківській областях прокурори зафіксували поодинокі випадки, коли дітей позбавляли волі та піддавали тортурам разом із дорослими. Діти постраждали через те, що, за версією окупантів, могли передавати ЗСУ інформацію про пересування російської техніки.

Нагадаємо, що напередодні громадський радник Офісу віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольги Стефанішиної Сергій Ніжинський заявив, що за час повномасштабного російського вторгнення Національна поліція отримала понад 93 тисячі телефонних звернень від українців, які зазнали сексуального насильства з боку російських окупантів.

Зокрема, йдеться про ситуації, коли військові примушували як дітей, так і дорослих роздягатися на блокпостах з метою огляду.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter