Від початку повномасштабної війни за кордон для лікування та реабілітації евакуювали майже 4 тисячі українців

Дата: 03 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну за кордон на лікування та реабілітацію вдалось евакуювати майже 4 тисячі українських пацієнтів. 

Про це розповіли в уряді. 

Ілюстраційне зображення. Фото: kr.informator.ua

Евакуації проводять спільно з Єврокомісією за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я, уряду Польщі, благодійників з “Лікарів без кордонів” та інших міжнародних партнерів. 

Переважну більшість пацієнтів евакуюють через польський евакохаб. 

“Це пацієнти з важкими бойовими пораненнями та опіками, хронічними захворюваннями та новоутвореннями, що потребують спеціалізованого лікування та подальшої реабілітаційної допомоги. Ми вдячні партнерам за увагу до здоров’я українців та відкриті до подальших ідей і проєктів”, – каже перший заступник міністра охорони здоров’я Сергій Дубров.

Українські посадовці подають запити на евакуацію та отримують пропозиції від різних країн – членів Європейського Союзу та Європейської економічної зони. Далі МОЗ контактує з клінікою та узгоджує етапи й маршрути безпечного медичного транспортування.

Весь процес проходить через систему екстреного реагування ЄС, коли в одній із країн Союзу для лікування і реабілітації українців оперативно шукають профільну спеціалізовану клініку. Транспортування та лікування є безоплатними, бо всі видатки взяли на себе уряди країн-партнерів, що приймають пацієнтів. 

Підготовка пацієнта зазвичай триває від трьох-чотирьох днів до двох тижнів. 

В українському уряді кажуть, що досвід медичної евакуації в Україні є першим за такими масштабами у світі. 

Нагадаємо, що в Одесі діагностику головного мозку проводять із залученням штучного інтелекту. 

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter