Від ООН, ОБСЄ та Ради Європи вимагають тиснути на Росію, щоб та відпустила блогера Мемедемінова

Дата: 03 Жовтня 2019
A+ A- Підписатися

Правозахисники вимагають від ООН, ОБСЄ, Ради Європи та урядів країн ЄС, США, Канади, Швейцарії та Японії тиснути на Росію задля звільнення блогера та громадського журналіста Нарімана Мемедемінова, якого нещодавно засудили за висвітлення репресій у Криму. 

Заяву підписав Центр прав людини ZMINA.

Політично вмотивований вирок Мемедемінову, за словами підписантів, ще раз підтвердив російську політику зі знищення свободи слова в Криму та переслідування журналістів. Задля цього на півострові Росія використовує антитерористичне законодавство, зокрема звинувачує людей у публічних закликах до ведення терористичної діяльності. 

“Протягом останніх п’яти років окупації півострова правозахисники задокументували понад 300 випадків тиску на журналістів, включно з фізичними нападами, тортурами, свавільними затриманнями, захопленням майна, обшуками, погрозами, психологічним тиском, відмовами в доступі до інформації та іншими формами перешкоджання журналістській діяльності”, – розповіли автори звернення. 

Від ООН, ОБСЄ, Ради Європи та урядів країн ЄС, США, Канади, Швейцарії, Японії правозахисники вимагають: 

  • звернутися до РФ з вимогою негайно звільнити Мемедемінова та припинити згортання свободи слова в Криму;

  • сприяти проведенню моніторингу судових процесів над українцями в російських та окупаційних кримських “судах”;

  • зробити можливою роботу на території окупованого Криму незалежної моніторингової місії, яка б вивчала ситуацію з дотриманням прав людини, зокрема свободи слова.

Окремо автори звернення вимагають від президента Володимира Зеленського, парламенту, Міністерства з питань ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб, а також прокуратури АРК розслідувати незаконне позбавлення волі та переслідування Нарімана Мемедемінова і всі інші подібні справи.

Окрім цього, правозахисники пропонують ухвалити закони, які б захищали політв’язнів від переслідувань та гарантували їм державну підтримку. 

Як відомо, Наріман Мемедемінов – 36-річний кримськотатарський активіст, блогер та громадянський журналіст руху “Кримська солідарність”. Починаючи з 2015 року він один з перших почав висвітлювати судові процеси зі “справи кримських мусульман” на півострові. Після цього російські силовики почали тиснути на чоловіка, приходили до нього з обшуками, а в березні 2018 року затримали його та звинуватили в публічних закликах до терористичної діяльності. Причиною цього стали відео Мемедемінова про переслідування кримських татар за звинуваченнями в участі в “Хізб ут-Тахрір” і Хізб ут-Тахрі́р аль-Ісламі́” – міжнародна ісламська політична партія. Мета організації – це відновлення ісламського стилю життя, ісламської держави (халіфату) та втілення в ній ісламської системи. Після анексії Криму у 2014 році російські силовики активно приписують співпрацю з організацією кримським татарам. Правозахисники вважають такі переслідування політично вмотивованими..

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter