Від одеської поліції вимагають розслідувати бездіяльність правоохоронців під час прайду

Дата: 25 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

Активісти Одесапрайду подали заяву до Головного управління поліції Одеської області щодо службового розслідування, яке має встановити, чи належно їх захищали силовики в день прайду. 

Про це повідомили в Українській Гельсінській спілці з прав людини. 

Наприкінці серпня в Одесі відбувався фестиваль квір-культури “Одесапрайд”, у межах якого планували влаштувати Марш рівності у форматі ланцюга-підтримки. Однак праворадикали напали на учасників події та побилися з поліцейськими. Зокрема, розпилили в натовпі сльозогінний газ та закидали людей яйцями. Учасники розповідали, що їх били по голові та погрожували зґвалтуванням.

Унаслідок зіткнень затримали 16 осіб, з яких 12 оштрафували. Ще троє затриманих виявилися неповнолітніми, тому з ними провели роз’яснювальні бесіди.

Шестеро з учасників маршу того дня отримали травми, а тому звернулися до поліції. Правоохоронці прийняли їхні заяви про напади, але як “звернення громадян” і не відкрили кримінальних проваджень. Нападники завдали активістам забоїв, черепно-мозкових травм та опіків. Проте, як пояснює юристка Юлія Лісова, оскільки кримінальні провадження не зареєстрували одразу, не проводилось і судмедекспертизи, яка б могла показати тяжкість ушкоджень.

Активісти переконані, що поліція не доклала достатніх зусиль, щоб убезпечити учасників маршу від нападів. Їхня захисниця наголошує, що дії поліцейських не були скоординовані й здебільшого зводилися до пасивного спостереження та створення фізичного бар’єра між невеликою частиною учасників Одесапрайду та нападниками.

Заявою активісти хочуть спонукати поліцію проаналізувати дії своїх співробітників та зробити висновки для вдосконалення майбутніх дій. Також Лісова повідомила, що з учасниками маршу планує подати заяви про напади на учасників прайду та наполягати на їхньому розслідуванні як злочинів на ґрунті ненависті до ЛГБТ-спільноти.  
 
Подібний досвід, за словами правозахисників, правниця має, адже раніше через суд змусила одеську поліцію порушити справу щодо погроз та переслідування ЛГБТ-активіста Валентина Тирнавського.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter