Магазин АТБ вдався до сексистської реклами

Дата: 30 Травня 2018
A+ A- Підписатися

Українська мережа супермаркетів “АТБ” випустила рекламу відер, яка побудована на сексизмі.

Відповідний пост опублікували на офіційній сторінці мережі у Facebook.

На фотографії, яку адміністратор сторінки супроводив привітанням з Міжнародним днем фемінізму, зображені два відра з написом “Свято святом, а прибирання за розкладом!”.

На сексистську рекламу одразу ж почали реагувати коментатори.

Так, відома феміністка Марія Дмитрієва написала: “Я так розумію, це відро для надягання на голову тому, хто це вигадав. Найміть собі когось притомнішого, поки вас по судах не потягли”.

Після появи негативних відгуків адміністратор сторінки почав відповідати користувачам і намагатися звести все до жарту.

“А ми вважаємо, що тут тільки гумор і присутній, і ще трішки романтики, адже відерець-то два: для неї і для нього”, – відповідали зі сторінки АТБ.

На думку журналістки та експертки з питань недискримінації Центру інформації про права людини Ірини Виртосу, ця реклама є принизливою, адже знецінює кожну людину як особистість.

“Жінка розглядається виключно як особа, роль якої зводиться до вчасного прибирання. Причому ця реклама прицільно спрямована на феміністок або жінок, які підтримують феміністичну діяльність, що нівелює всі ті здобутки, які вони зробили задля рівності жінок і чоловіків. Складається враження, що один і той же невіглас-маркетолог працює і для Епіцентру, і для АТБ, яким розробляє низькопробні реклами”, – зауважила вона.

Також Виртосу додала, що реакція інтернет-спільноти на подібні сексистські пости в соціальних мережах є свідченням здорового глузду.

“Так, наприклад, нещодавно було з подільським кафе Story cafe, яке вигнало відвідувачку, сексистською рекламою COMFY тощо. Це радше свідчить про здоровий глузд споживачів, які готові не просто вимагати на словах вибачення, а й впливати гривнею. На це мали би зважати компанії. Якщо реакції з боку компаній немає, можна поскаржитися в Індустріальний ґендерний комітет, який спеціалізується саме на протидії сексистській рекламі, Кампанії з протидії дискримінації або в Офіс Уповноваженого. Є й інші структури, які відстежують ці порушення, який би ви спосіб не обрали – головне діяти, а не мовчати. Тоді це матиме вплив”, – підкреслила експертка.

Раніше Центр інформації про права людини докладно розповідав про те, як поскаржитись на сексистську рекламу.

Чинне законодавство України прямо забороняє дискримінацію в рекламі за ознакою статі. Про це йдеться в ст. 8 закону “Про рекламу”. Крім того, ст. 7 цього ж закону стверджує, що реклама не повинна містити інформації або зображень, які порушують етичні, гуманістичні, моральні норми, нехтують правилами пристойності.

В Україні компанії часто використовують сексизм, щоб привернути увагу до своєї продукції. Рекламують за його допомогою будівельні матеріали, комп’ютерну техніку та навіть роботу з державними закупівлями.

З подібними проявами борються активісти, які відправляють сотні скарг до уповноважених державних установ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter