Вето Зеленського на закон про заборону радянської символіки: експерт вказав на прогалини в документі

Дата: 13 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Президент Володимир Зеленський ветував закон про відповідальність за пропаганду символіки, яку використовують збройні сили Росії у війні проти України.

Про це свідчить інформація на сторінці законопроєкту №7214 на сайті Верховної Ради.

Знищена українськими військовими техніка російських загарбників. Джерело: REUTERS

Президент 12 травня повернув документ до парламенту зі своїми пропозиціями. Зокрема, він пропонує додати до законопроєкту, що символіку вторгнення Росії в Україну можна законно розміщувати в експозиціях музеїв, на тематичних виставках, у бібліотечних фондах, підручниках, у процесі наукової діяльності тощо.

Також Зеленський запропонував, щоб використання відповідної символіки було заборонено до використання не лише партіями, а й громадськими об’єднаннями.

Такі пропозиції президента вважає цілком доречними член експертної ради Центру громадянських свобод Володимир Яворський.

Водночас, за його словами, іншою проблемою законопроєкту є те, що в разі заборон різних символів має бути додаток із переліком всіх заборонених зображень. Проте його в законі немає, і це може створити певні проблеми у застосуванні закону. Також не до кінця зрозуміло, як саме показувати відео з підбитою технікою чи іншими військами РФ, зазначив Яворський у коментарі виданню ZMINA.

“Якщо ЗМІ чи будь-кому в інтернеті доведеться замальовувати відповідні латинські символи, які маркують російську техніку, то це дивне обмеження. Власне, по цих знаках люди дізнаються, що показують війська РФ, наприклад, що саме вони скоюють злочин. Доволі складно уявити, як журналісти висвітлюватимуть війну без вказування символів. Особливо, коли в іноземних медіа ця символіка в новинах присутня. І, звичайно, ця символіка повинна бути заборонена в усіх громадських формуваннях та під час мирних зібрань”, — пояснив експерт.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Верховна Рада ухвалила законопроєкт №7214, яким Росію визнали державою-терористом та заборонили символіку, яку використовують збройні сили РФ у війні проти України. Політичний режим Росії проголошено нацистським. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter