Верховній Раді пропонують спростити оскарження незаконних вироків

Дата: 27 Вересня 2015
A+ A- Підписатися

Пропонується пом’якшити покарання та здійснювати оскарження за участі омбудсмана.

Як зазначено у матеріалі Лесі Шутко для “Дзеркала тижня“, зараз у Верховній Раді зареєстровано три законопроекти, що пропонують нові механізми скасування незаконних вироків, сфабрикованих на підставі вибитих зізнань у скоєнні тяжкого злочину або ж сумнівних доказів.

Перший — законопроект №2033а “Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України (щодо забезпечення окремим категоріям засуджених осіб права на правосудний вирок)” — надає можливість особам, засудженим за радянським КПК, можливість оскаржувати за допомогою адвоката свої вироки до 1 січня 2017 року. Це дає можливість відмовитися від послуг прокуратури.

“Насправді, хибною є сама система, за якою захист змушений звертатися за встановленням справедливості до сторони державного обвинувачення, тобто прокуратури, яка наполягала на винесення судом найсуворішого виду покарання, а тепер фактично має визнати незаконність своїх дій“, — зазначає експерт Центру політико-правових реформ з судівництва Роман Куйбіда.

Вирок можуть переглянути, якщо він ґрунтується на свідченнях, отриманих внаслідок порушення права не свідчити проти себе, свідченнях, отриманих від особи як свідка і надалі використаних для її обвинувачення і засудження, а також на підставі викривлених обставин. При цьому вирок не має переглядатися у провадженні за нововиявленими обставинами, оскільки ці обставини були відомі суду від обвинувачених і захисників і раніше, говорить експерт Центру політико-правових реформ Олександр Банчук.

Другий законопроект – №2107 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо розширення підстав для перегляду судових рішень у кримінальному провадженні Вищим спеціалізованим судом України з розгляду цивільних і кримінальних справ та/або Верховним Судом України” — пропонує надати Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини право на звернення із відповідним поданням до суду в касаційному порядку.

Третій законопроект — №2292 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заміни довічного позбавлення волі більш м’яким покаранням”. Редакції статей 81 та 82 Кримінального кодексу України не вирізняють правила застосування умовно-дострокового звільнення або заміни невідбутої частини строку покарання м’якішим до довічно засуджених. Тому законопроектом пропонується внесення таких змін. А зміни до статей 64 та 68 КК виключають можливість засудження довічно осіб, які обвинувачуються у вчиненні підготовки чи замаху на злочин, а також посібників, які безпосередньо не брали участі у вчиненні злочину.

Нагадаємо, в Україні відбувають покарання 1 516 осіб, засуджених на довічне ув’язнення. За свідченнями правозахисників, понад 100 з них перебувають за ґратами незаконно. Експерти пов’язують збільшення кількості незаконно засуджених з тим, що після проведення судової реформи 2010 року було скасовано процедуру перегляду Верховним Судом справ у порядку виключного провадження, а прокуратура не поспішає передавати такі справи до суду.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter