Верховна Рада спростила реєстрацію закордонних ліків

Дата: 01 Червня 2016
A+ A- Підписатися

Верховна Рада прийняла закон, яким скорочується термін реєстрації ліків до 10 днів. Документ передбачає також спрощення процедури для лікарських засобів, які вже зареєстровані в ЄС, США, Швейцарії, Австралії чи Канаді.

За прийняття відповідного законопроекту №4484 за основу і в цілому проголосували 239 депутатів при необхідному мінімумі в 226 голосів.

Глава Комітету ВР з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець повідомила, доповідаючи щодо законопроекту, що він покликаний прибрати монополію фармацевтичних компаній на українському ринку і полегшити потрапляння в країну зареєстрованих в розвинених країнах медикаментів.

“Він дозволяє за моделлю європейської спільноти завести на територію України ті ліки, які українці сьогодні їздять купувати в Угорщину, Словаччину, Словенію, які коштують набагато дешевше, ніж представлені в Україні”, – сказала Богомолець.

Як наголошується в пояснювальній записці, пропонується скоротити терміни прийняття Міністерством охорони здоров’я рішення щодо реєстрації лікарського засобу до 10 робочих днів замість 1 місяця, як передбачено нині. Також передбачається, що державна реєстрація ліків, що містять діючу речовину, яка вже зареєстрована компетентним органом США, Швейцарії, Австралії, Канади або країни Європейського Союзу, буде здійснюватися за спрощеною процедурою.

Кабінет міністрів України на своєму засіданні 20 квітня прийняв низку необхідних рішень для дерегуляції ринку ліків з метою наповнення ринку та встановлення конкурентних цін на ліки в Україні.

Зокрема, було прийнято спеціальну постанову уряду про дерегуляцію ринку ліків.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter