Верховний Суд скасував протокол ЦВК щодо обрання Вірастюка депутатом

Дата: 03 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Велика палата Верховного Суду України частково задовольнила позов кандидата в народні депутати від партії “За майбутнє” Олександра Шевченка проти Центральної виборчої комісії і визнала протиправним та скасувала протокол Центральної виборчої комісії, яким кандидата від “Слуги народу” Василя Вірастюка визнано переможцем в окрузі 87 на Івано-Франківщині.

Про це повідомила громадська мережа “Опора”.

Василь Вірастюк

Велика Палата прийшла до висновку, що раніше ухвалене рішення Верховного суду підлягає скасуванню, а апеляційна скарга кандидата Шевченка – частковому задоволенню.

Так, позовні вимоги задоволено частково: визнано протиправними дії ЦВК щодо встановлення результатів виборів в окрузі 87 та визнано протиправним та скасовано протокол ЦВК від 22 квітня 2021, в задоволенні решти позовних вимог – відмовлено. Таке рішення мотивовано серед іншого тим, що при встановленні результатів голосування в окрузі 87 ЦВК не було забезпечено перевірку всіх порушень, що були допущені та на які посилались учасники виборчого процесу– йдеться у повідомленні.

Наразі постанови суду ще немає в Єдиному реєстрі судових рішень.

Водночас Верховний суд не задовольнив інші прохання Шевченка.

Зокрема, кандидат просив зобов’язати ЦВК продовжити дії зі встановлення результатів виборів та зобов’язати окружну виборчу комісію 87-го округу внести зміни до підсумкового протоколу про результати голосування з урахуванням даних з шести дільниць, на яких лідирував Шевченко, але результати на яких скасували.

Олександр Шевченко

27 квітня позов Шевченка розглядав Касаційний адміністративний суд у складі Верховного суду і відмовив у задоволенні позову. Це рішення своєю постановою Велика палата ВС скасувала.

Громадська мережа “Опора” повідомляє, що одразу після оголошення цього рішення Велика палата ВС розпочала розгляд іншої справи, яка також безпосередньо стосується результатів виборів в окрузі 87.

За цим позовом, який раніше також не задовольнив Касаційний адмінсуд, партія “За майбутнє” вимагала, зокрема, зобов’язати ЦВК визнати, що результати цих виборів на 87-му окрузі встановити неможливо, а також змусити Центрвиборчком оголосити повторні вибори.

Фотографія обкладинки: з відкритих джерел

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter