Верховний Суд нагадав Зеленському, що на роботі президент має спілкуватись українською

Дата: 09 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Верховний Суд визнав, що під час виконання службових обов’язків президент України зобов’язаний спілкуватися державною мовою.

Про це повідомили на сторінці суду у фейсбуку.

Верховний Суд визнав, що Президент України зобов’язаний спілкуватися державною мовою під час виконання службових…

Опубліковано Верховний Суд Пʼятниця, 9 жовтня 2020 р.

У травні минулого року тоді ще новообраний президент Зеленський виступав на форумі інтернет-діячів IForum, а у своїй промові використовував російську мову. Тоді ситуація обурила львівського активіста Святослава Літинського, який подав до суду на Офіс президента, однак програв справу. 

Особа, яка подала позов до Верховного Суду, також просила визнати протиправним спілкування Зеленського на форумі недержавною мовою та зобов’язати його утриматися від спілкування недержавною мовою на всій території України під час здійснення повноважень.

Велика палата Верховного Суду вказала на те, що під час виконання службових обов’язків президент України зобов’язаний спілкуватися державною мовою. Водночас за дії, вчинені в межах політичної діяльності, а не під час виконання передбачених Конституцією повноважень, президент несе політичну, а не юридичну відповідальність.

Нагадаємо, що минулого року парламент ухвалив Закон  “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. Він закріплює, що єдиною державною (офіційною) мовою в Україні є українська і вона обов’язкова для органів державної влади й публічних сфер на всій території держави.

Відповідно до закону, володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов’язків зобов’язані президент, голова Верховної Ради та його заступники, прем’єр-міністр, усі члени уряду, керівники державних установ, підприємств і відомств, народні депутати, державні службовці та посадовці всіх рангів, керівники та особовий склад Нацполіції, судді, адвокати й нотаріуси, керівники закладів освіти, педагоги та медичні працівники державних і комунальних закладів охорони здоров’я.

Передбачається, що володіння українською стане обов’язковим для осіб, які мають намір отримати громадянство України. Для цього необхідно буде скласти іспит про рівень володіння державною мовою в порядку, який встановлює уряд.

Відомо, що Венеційська комісія вважає, що закон про мову не витримує балансу між захистом української мови та гарантуванням прав мов меншин

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter