“Верховний суд Криму” заборонив фігуранту справи “Хізб ут-Тахрір” читати матеріали провадження

Дата: 03 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Незаконний “Верховний суд Криму” відмовив в апеляції фігурантові другої сімферопольської справи “Хізб ут-Тахрір” Асану Янікову.

Про це інформує громадське об’єднання “Кримська солідарність” з посиланням на адвокатку Сафіє Шабанову.

Захисниця подала апеляцію на рішення “Київського районного суду міста Сімферополя”, що обмежувало право на ознайомлення з матеріалами справи Янікова.

“Під час розбору апеляційної скарги суддя докладно запитував про те, з якою кількістю матеріалів устиг ознайомитися Асан. Було зазначено, що за 47 днів Яніков прочитав 31 том справи, тобто півтора тома за день. Проте суд визнав це затягуванням процесу і підтвердив рішення першої інстанції, обмеживши право підзахисного на ознайомлення”, – повідомляють у “Кримські солідарності”.

Яніков не визнає своєї провини й називає цю справу повністю сфальсифікованою ФСБ. На його думку, йому не дають повною мірою прочитати “брехливі документи”.

Крім того, громадянин України неодноразово надсилав кримськотатарською мовою заяви з вимогою дати прочитати всі томи, але на жодну з них не було відповіді, додали активісти.

Сафіє Шабанова планує  звернутися до прокуратури з цього питання.

Як відомо, 3 лютого на засіданні в Апеляційному військовому суді міста Власіха фігуранти другої сімферопольської справи “Хізб ут-Тахрір” – Сейтвелі Сейтабдієв, Акім Бекіров, Рустем Сейтхалілов, Асан Яніков і Ескендер Сулейманов – заявили відвід складу російського суду та прокурору на засіданні.

18 січня Асана Янікова та іншого фігуранта другої сімферопольської справи “Хізб ут-Тахрір” Сейтвелі Сейтабдієва незаконно етапували із Сімферополя до СІЗО-1 Ростова-на-Дону.

Співробітники ФСБ, МВС Росії та Росгвардії 27 березня обшукали в Криму помешкання кримськотатарських активістів, зокрема представників громадського об’єднання “Кримська солідарність”. Загалом унаслідок обшуків затримали 24 особи, у тому числі громадянських журналістів Османа Аріфмеметова, Рустема Шейхалієва, Ремзі Бекірова.

Російський правозахисний центр “Меморіал” визнав політв’язнями в цій справі 24 кримськотатарських активістів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter