Верховний суд Індії відмовився юридично визнати одностатеві шлюби, оскільки це виходить за межі його компетенції

Дата: 18 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Верховний суд Індії відмовився юридично визнати одностатеві шлюби, наголосивши, що це виходить за межі його компетенції й такі рішення має ухвалювати виключно парламент. Водночас суд наголосив, що держава не має дискримінувати одностатеві пари.

Про це пише The Guardian.

Люди чекають на рішення Верховного суду Мумбаї. Фото: Рафік Макбул / AP

Так, ЛГБТ-люди й активісти об’єдналися для колективного позову, вимагаючи внести зміни до законодавства Індії, щоб дати можливість одностатевим парам укладати шлюб і отримувати рівні з гетеросексуальними подружжями права.

Колегія з п’яти суддів на чолі з головою Верховного суду, яка розглядала це питання, ухвалила чотири окремі рішення. Двоє суддів підтримали одностатеві цивільні союзи, проте більшість виступила проти їхнього запровадження.

Уряд поки що не коментував рішення суду, однак провладна індуїстська націоналістична партія “Бхаратія Джаната” виступала проти розгляду цієї справи в суді. Вона називала аргументи на користь рівноправності “поглядами міської еліти” й казала, що одностатеві шлюби “не можна порівнювати з концепцією індійської сімʼї, що складається з чоловіка, дружини й дітей”.

Рішення суду розчарувало ЛГБТ-людей в Індії, оскільки ті сподівалися, що Верховний суд визнає їхнє конституційне право на рівність у шлюбі. Один з адвокатів у цій справі, Рохін Бхатт, заявив, що у відповідь готуються акції протесту.

“Слухання та наступні місяці вселили в нас велику надію: ми постали перед вищим судом країни й думали, що наша боротьба була почута і ретельно обговорена. Але те, що ми отримали сьогодні, було зовсім протилежним рішенням, в якому було неясно, що закон може запропонувати для розвʼязання проблем нашого нерівного та різноманітного квір-життя”, – зазначила одна з заявниць Анкіта Ханна

У 2018 році Верховний суд Індії скасував закон колоніальної епохи, який забороняв одностатеві стосунки в країні. Проте індійське суспільство досі переважно консервативне й не підтримує легалізацію одностатевих шлюбів.

Нагадаємо, що 8 лютого цього року 21-річна Зія Павал та її 23-річний партнер Захад, які живуть у південному штаті Керала та є трансгендерною парою, стали біологічними батьками. Раніше їхні фотографії були вірусними в інтернеті, оскільки виношував дитину саме трансгендерний чоловік Захад. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter