Верховний Суд Естонії підтвердив штраф жінці, яка в соцмережах вітала росіян “з днем ПДВ”

Дата: 09 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Верховний Суд Естонії прирівняв привітання російських десантників “з днем ПДВ” до схвалення дій окупаційних військ в Україні та підтвердив рішення про штраф для жінки, яка робила такі публікації в соцмережах. 

Про це повідомляє ERR. 

Фото: Getty Images

Так, поліція оштрафувала Галину Кисельову на 120 євро за публікацію привітання з днем Повітряно-десантних військ у місцевих фейсбук-групах 2 серпня минулого року. На зображенні були військовослужбовці, що несуть прапор Повітряно-десантних військ Радянської армії та відповідні шеврони. 

Однак Кисельова оскаржила його в окружному суді та виграла – суд скасував штраф, вирішивши, що листівка не має прямого зв’язку з повномасштабною війною Росії проти України та російськими злочинами.

Натомість Верховний Суд не погодився з таким висновком та у четвер, 9 березня, підтвердив накладання штрафу. Суд аргументує це тим, що поширення чи використання символіки, яка пов’язана з агресією, злочинами проти людяності та геноцидом, у цьому випадку виглядає як підтримка чи виправданням дій окупантів, тому є правопорушенням.

Судді звернули увагу на те, що Кисельова вирішила привітати російських десантників після пів року повномасштабної війни проти України, і на той час були вже добре відомі численні факти про злочини, скоєні російськими військовими, зокрема і десантниками. 

Насамкінець судді додали, що Росія десятиліттями культивувала образ своїх ПДВ як особливого символу військової сили. 

Нагадаємо, що влітку 2022 року в Естонії Харьюський повітовий суд засудив трьох чоловіків, що мають естонське та російське громадянство, до реального та умовних термінів позбавлення волі за те, що чоловіки організували збір коштів та придбали три дрони для армії РФ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter