Верховній Раді пропонують затвердити рекомендації парламентських слухань з безпеки журналістів

Дата: 10 Грудня 2019
A+ A- Підписатися

Верховній Раді пропонують схвалити проєкт постанови №2541 “Про Рекомендації парламентських слухань” на тему “Безпека діяльності журналістів в Україні: стан, проблеми і шляхи їх вирішення”.

Відповідний проєкт постанови члени Комітету з питань свободи слова зареєстрували в парламенті 5 грудня.

У постанові пропонують Верховній Раді заслухати в Комітеті з питань свободи слова в травні 2020 року звіти керівників правоохоронних органів про стан розслідування кримінальних справ, порушених за фактами перешкоджання професійній діяльності та загибелі журналістів.

Кабінет Міністрів повинен до 1 червня 2020 року поінформувати Верховну Раду про стан реалізації Рекомендацій парламентських слухань.

До постанови додається перелік рекомендацій для законодавчої та виконавчої влади, створений на основі виступів журналістів та медіаекспертів під час парламентських слухань 6 листопада, а також на основі пропозицій громадських організацій, серед яких Центр прав людини ZMINA.

Зокрема, рекомендаціями пропонується визначення понять “журналіст” та “журналістська діяльність” погодити з європейськими стандартами в цій сфері, замінивши або вилучивши ознаку “систематичності” такої діяльності.

Це потрібно, аби ті, хто несистематично займається журналістикою і зазнав втручання в цю діяльність, мав можливість отримати захист.

Також Верховній Раді рекомендують:

  • проводити щорічні парламентські слухання щодо стану безпеки журналістів і свободи слова в Україні;
  • визначити правовий статус інтернет-ЗМІ та журналістів інтернет-ЗМІ;
  • на законодавчому рівні надати захист діяльності громадянських журналістів (осіб, які збирають та поширюють суспільно важливу інформацію);
  • збільшити строк давності притягнення до кримінальної відповідальності за правопорушення, вчинені стосовно журналістів у зв’язку з їхньою професійною діяльністю;
  • вилучити з кримінальних і зарахувати до категорії адміністративних правопорушень діяння у формі незаконної відмови в наданні публічної інформації на запит журналіста;
  • створити ефективний наглядовий орган, який матиме необхідні повноваження для здійснення ефективного контролю та припинення порушення законодавства у сфері захисту персональних даних, зокрема журналістів.

Водночас виписано рекомендації президентові України, Кабінету Міністрів, Генпрокуратурі, Міністерству внутрішніх прав, Нацполіції, ДБР, Міністерству оборони, Верховному Суду, Уповноваженому з прав людини, штабу Операції Об’єднаних сил, журналістським та медійним організаціям, редакціям засобів масової інформації та іншим.

Зокрема, Національній поліції України рекомендують ефективно розслідувати справи вбивств журналістів Георгія Гонгадзе, Павла Шеремета, Вадима Комарова, В’ячеслава Веремія та інші випадки нападів на журналістів, що були скоєні у зв’язку з їхньою професійною діяльністю.

Міністерству оборони України рекомендують сприяти висвітленню з боку журналістів подій у зоні Операції Об’єднаних сил та забезпечити захист персональних даних журналістів, акредитованих для висвітлення подій у зоні бойових дій.

Кабміну рекомендують спростити процедуру доступу іноземних журналістів, правозахисників та адвокатів до Криму через внесення змін до Порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї (постанова Кабінету Міністрів України від 4 червня 2015 року № 367) передбачивши для них повідомний, а не дозвільний принцип порядку в’їзду, а також створити програму з надання притулків тимчасового захисту для постраждалих журналістів.

Повністю ознайомитися з текстом рекомендацій можна на сайті парламенту.

Нагадаємо, 6 листопада 2019 року відбулися парламентські слухання “Безпека діяльності журналістів в Україні: стан, проблеми і шляхи їх вирішення”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter