Верховна Рада ухвалила законопроєкт, який регулює тарифи за здану техніку окупантів

Дата: 03 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Український парламент підтримав ідею грошової винагороди за передану бойову техніку держави-агресора.

Про це розповів у своїй колонці юрист-аналітик аналітичного центру Інститут законодавчих ідей Андрій Климосюк.

Народні депутати зареєстрували законопроєкт №7229 про встановлення винагород за добровільно передану Збройним силам України придатну для застосування бойову техніку держави-агресора.

Отримати винагороду за передану російську техніку зможуть громадяни України, військовослужбовці Збройних сил та інших структур сектору безпеки і оборони як України, так і Російської Федерації.

Окрім цього, російські військові, які передали техніку, за бажанням матимуть право на збереження в таємниці факту передачі бойової техніки, на отримання нових документів з новими установочними даними та на безпеку їх перебування на території України, а також на створення умов для виїзду до третьої безпечної країни.

Климосюк наголошує, що винагороду виплачуватимуть за боєздатну добровільно передану техніку. Це означає, що російський солдат за зданий під час бою БМП грошей не отримає, так само як і український фермер, який здасть залишений на полі напівспалений танк.

Автори законопроєкту вказують, що видатки з бюджету на реалізацію цього закону будуть незрівнянно меншими витрат на закупівлю для оборони держави аналогічної техніки. Водночас джерела фінансування відповідних виплат із бюджету у законі не визначені.

Механізми приймання ЗСУ бойової техніки, виплати винагород та забезпечення гарантій російським військовослужбовцям повинен буде ще розробити Кабінет Міністрів за десять днів з дня набрання чинності закону.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter