Рада ухвалила закон про особливості повноважень Нацради з питань ТБ і радіомовлення під час війни

Дата: 16 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Верховна Рада ухвалила законопроєкт №7345 щодо особливостей повноважень Національної ради з питань телебачення і радіомовлення під час війни: він має розв’язати проблеми з наданням та припиненням ліцензій і дозволів, притягненням до відповідальності тощо під час воєнного стану.

Відповідні відомості містяться в картці законопроєкту на сайті парламенту.

Джерело: pexels.com

Про зміни, передбачені документом, написала нардепка, одна з ініціаторів закону, заступниця голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики ВП Євгенія Кравчук. Відтепер Нацрада зможе своїми актами:

  • Визначати порядок подання та розгляду заяв про видавання, продовження, переоформлення, анулювання ліцензій. Водночас залишається жорстка законодавча межа щодо підстав для ухвалення рішення про анулювання ліцензій, видавання або відмову у видаванні ліцензій.
  • Визначати порядок видавання та анулювання тимчасових дозволів на мовлення. Цей механізм дозволяє швидко заповнювати ніші в радіочастотному ресурсі, які виникають, коли якась організація припиняє мовлення.
  • Застосовувати штрафи за найбільш грубі порушення (порнографія, обмеження щодо дітей, заклики до війни, глорифікація ворога тощо) у період дії воєнного стану за спеціальною процедурою. У разі повторного порушення обмежень щодо ворожого контенту Нацрада звертається до військового командування.

Також серед оновлень до другого читання Кравчук назвала такі:

  • У разі повторного протягом дії воєнного стану використання телерадіоорганізації для закликів до насильницької зміни конституційного ладу, глорифікації ворога, виправдання агресії тощо регулятор звертатиметься до військового командування щодо анулювання ліцензії.
  • На офіційному вебсайті регулятора в розділі, де відбиватиметься інформація щодо розгляду питання про порушення, вчинені ліцензіатами (час та місце розгляду), буде розміщено й електронні копії документів, які підтверджують наявність ознак порушення.

У коментарі ZMINA медіаюрист, член Нацради з питань телебачення і радіомовлення Олександр Бурмагін наголосив на тому, що ухвалений нардепами закон не про розширення повноважень Нацради, а саме про особливості здійснення повноважень регулятором під час воєнного стану.

Він пояснив, що станом на 24 лютого 2022 року Україна мала законодавство у сфері медіа, яке “на 100% написане для мирного часу”.

“І яке жодним чином, крім одного рядка в законі про телебачення і радіомовлення, який відсилає до іншого рядка в законі про правовий режим воєнного стану, не передбачає спеціальних норм, спеціальних повноважень і дій для регулятора”, – підкреслив він.

Через це з початку повномасштабного вторгнення РФ і дотепер Нацрада не має можливості застосувати будь-яку санкцію за будь-яке порушення. Бо в мирний час передумовою їхнього застосування є проведення перевірки, а після 24 лютого Кабмін заборонив проведення будь-яких перевірок, пояснив Бурмагін.

Також, за його словами, в багатьох інших процедурних моментах і проблемах, що з’явилися, наприклад, під час видавання тимчасових дозволів на мовлення, виникли білі законодавчі плями, і саме на їхнє подолання спрямовано цей законопроєкт.

Зокрема, він передбачає декілька ключових моментів:

  • можливість своїм рішенням встановити процедурні особливості комунікації з ліцензіатами (електронна пошта, онлайн-формати тощо);
  • повніше унормовує питання тимчасових дозволів, які насправді забезпечують мовлення на багатьох територіях, зокрема прифронтових;
  • передбачає можливості регулятора застосувати санкції без перевірки, але з комунікацією з відповідною телерадіоорганізацією.

Останнє – лише в разі найбільш грубих порушень, більшість яких стосується інформаційної безпеки, сказав медіаюрист.

Нагадаємо, що проєкт закону №7345 щодо особливостей повноважень Нацради з питань телебачення і радіомовлення під час війни парламент ухвалив за основу 18 липня 2022 року за скороченою процедурою.

Особливі повноваження регулятора в умовах воєнного стану запропонувала надати група народних депутатів на початку травня 2022 року. Йшлося, зокрема, про можливість застосування Нацрадою санкцій до телерадіокомпаній.

Сам регулятор попросив українську владу спростити процедуру анулювання ліцензій ЗМІ-колаборантам. У Нацраді зауважили, що в умовах повномасштабного вторгнення Росії в Україну необхідна можливість анульовувати ліцензії компаній-колаборантів за власним рішенням ради за спрощеною процедурою перевірки.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter