Верховна Рада схвалила в другому читанні законопроєкт про мобілізацію

Дата: 11 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

11 квітня, у четвер, Верховна Рада України схвалила в другому читанні законопроєкт про мобілізацію №10449.

Про це повідомив нардеп Олексій Гончаренко.

Фото: Getty Images

За проголосували 283 народні депутати, проти – 1, утримались – 49.

“Демобілізації в цьому законопроєкті не буде. Комітет подав правку, щоб забрати норму про демобілізацію, це рішення тільки що підтримали. За – 227 голосів: “слуги”, ОПЗЖ, депутатські групи та вирішальними стали 2 голоси від “Батьківщини”. Я голосував проти правки, яка забирає демобілізацію! Необхідно встановити терміни служби!” – наголосив Гончаренко.

Згідно з цим основними положеннями документа, які вчора публікував нардеп, військовозобовʼязані, яких визнали обмежено придатними, мають повторно пройти військово-лікарську комісію. Ті, хто отримали II – III групу інвалідності після 24 лютого 2022 року (окрім військовослужбовців), також мають пройти повторний медогляд для визначення придатності до служби.

Щодо консульських послуг за кордоном, то протягом 60 днів потрібно буде оновити персональні дані в ТЦК. Однак зробити це можна буде дистанційно електронною поштою, телефоном або через е-кабінет.

Під час перевірки документів уповноважений представник ТЦК або поліціянт здійснюватиме фото- та відеофіксацію. Також військовозобовʼязані повинні обов’язково мати при собі військово-обліковий документ та показати його на вимогу представника ТЦК, поліціянта чи ДПСУ.

Раніше ZMINA писала, що у лютому Омбудсман критикував

  • питання порядку виїзду за кордон чоловіків віком від 18 до 60 років; 
  • обов’язок реєструвати електронний кабінет призовника; 
  • надавання права представникам ТЦК та СП здійснювати перевірку військово-облікових документів громадян; 
  • позбавлення права на звільнення від призову на військову службу під час мобілізації на особливий період аспірантів; 
  • призов на військову службу під час мобілізації незалежно від місця перебування на військовому обліку.

Лубінець, публікуючи зауваження, наголошував, що питання мобілізації потребують уточнення, але нові норми не мають суперечити Конституції та міжнародним угодам у галузі прав людини. 

Вже за чотири години Лубінець опублікував новий допис із закликом підтримати документ. Думку щодо нього він змінив на терміновій нараді з міністром оборони Рустемом Умєровим

Нагадаємо, що напередодні Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт №11079-1, що дозволить служити в ЗСУ деяким категоріям засуджених. Як пояснювали автори, процес мобілізації відбуватиметься так: 

  • ув’язнений подає заяву на проходження військової служби до установи, де відбуває покарання; 
  • проходить медогляд у в’язниці; 
  • після ухвалення рішення ТЦК щодо мобілізації відбувається перевірка у військово-лікарській комісії, зокрема фізіологічно-психічний стан; 
  • пакет документів надсилають до суду, який і ухвалює остаточне рішення. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter