Верховна Рада цього тижня розгляне законопроєкт про заочне засудження

Дата: 15 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Законопроєкт №2164 щодо заочного засудження планують розглянути у Верховній Раді в першому читанні вже 18 лютого.

Про це повідомили на сторінці Адвокатської дорадчої групи. 

Фото з відкритих джерел

На початку року низка правозахисних організацій та родичі Героїв Небесної сотні звернулися до президента Володимира Зеленського та інших високопосадовців, щоб ті розблокували заочні судові процеси щодо обвинувачених у справах Майдану, які втекли від правосуддя, а також у справах, пов’язаних зі збройним конфліктом в Україні. 

Річ у тім, що наприкінці минулого року Україна видала Росії в межах чергового обміну ексспецпризначенців “Беркуту”, яких підозрюють у розстрілах на Майдані. Двоє ексберкутівців Олександр Маринченко та Сергій Тамтура повернулися до Києва, однак їхні колеги Олег Янишевський, Павло Аброськін і Сергій Зінченко, за даними адвокатів, переховуються від правосуддя на окупованих територіях. 

Уже наприкінці жовтня минулого року суд присяжних виніс ухвалу про оголошення в міжнародний розшук обвинувачених беркутівців і після цього зупинив провадження щодо них.

“У справі про розстріли на Інститутській обвинувачені втекли від правосуддя вже з лави підсудних. Тобто вони точно знали про те, що є підсудними, знали, в чому обвинувачуються, мали й мають досі всі можливості брати участь у суді. Проте за чинного законодавства цей і багато аналогічних процесів заблоковано”,наголошували правозахисники. 

Наразі родичі загиблих євромайданівців та їхні захисники закликають народних депутатів проголосувати законопроєкт у першому читанні, долучитися до його доопрацювання та згодом ухвалити в цілому протягом березня.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter