Верещук закликала не допустити, щоб переселенців виселяли зі шкіл на вулицю

Дата: 13 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Виселення ВПО із закладів освіти без надання альтернативного місця тимчасового проживання є неприпустимим, а до настання холодів для переселенців слід підготувати тимчасове житло з придатними умовами.

З таким закликом виступила віцепрем’єр-міністерка України Ірина Верещук.

Співробітники Міжнародної організації з міграції оцінюють умови в центрі спільного проживання, який потребує ремонту в Закарпатській області. Фото: IOM / Jana Wyzinska

Після початку повномасштабного російського вторгнення заклади освіти стали прихистком для тисяч людей. Нині, за даними урядовців, там розміщено майже 40 тисяч внутрішньо переміщених осіб.  

Проте з наближенням навчального року деяких переселенців почали просити виїхали. Реагуючи на такі випадки, Мінреінтеграції вимагає від відповідних органів до 25 липня опрацювати питання переміщення таких ВПО в тимчасове або соціальне житло з придатними умовами для поселення. 

“Необхідно якнайшвидше знайти рішення до початку навчального року, щоб забезпечити всіх ВПО тимчасовим житлом”, – закликала Верещук. 

Нині в уряді вирішили перевірити, наскільки готові до опалювального періоду місця компактного поселення, а також організувати переселенцям грошову допомогу на покриття комунальних послуг в опалювальний період.

Окрім цього, хочуть залучити міжнародних партнерів до модернізації та утеплення приватних домогосподарств і комунальних приміщень і максимально спростити та прискорити, наприклад, процедури закупівель через Prozorro та будівельні правила. 

Сотні тисяч переселенців проживають у місцях тимчасового проживання (школи, лікарні, санаторії, гуртожитки та інші пристосовані приміщення). Будемо ці приміщення оперативно готувати до осінньо-зимового періоду. Люди не повинні мерзнути”, – каже Верещук. 

Нагадаємо, що майже 14 мільйонів українців покинули свої оселі через війну.

Фотографія обкладинки: Felipe Dana / AP

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter