Венеційка радить відкласти до кінця війни імплементацію закону про олігархів

Дата: 09 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Венеційська комісія рекомендувала Україні відкласти імплементацію так званого закону про олігархів до кінця повномасштабного вторгнення Росії. 

Про це розповів міністр юстиції Денис Малюська

Фото: venice.coe.int

Раніше Малюська казав, що Україна не може імплементувати закон без висновку Венеційки, а імплементація є однією з умов для початку перемовин про вступ України до ЄС.

Тепер, як каже посадовець, експерти вважають, що “війна істотно змінює баланс сил в Україні, істотно зменшує вплив олігархів”. 

“Це як руйнування їхніх підприємств, так і особливості функціонування органів державної влади в умовах війни. Належним чином оцінити вплив закону на політичну, правову систему вкрай складно. Тому Венеційська комісія рекомендує почекати з імплементацією, допоки закінчиться війна”, – каже Малюська. 

Міністр, розповідаючи про новий висновок комісії, зазначив, що на відміну від подібних законів у Грузії та Молдові український закон про олігархів не порушує прав олігархів. 

Так званий законопроєкт про олігархів зареєстрували в парламенті влітку 2021 року. Згідно з пояснювальною запискою, його метою є “подолання конфлікту інтересів, спричиненого злиттям політиків, медіа та великого бізнесу, гарантування національної безпеки України в економічній, політичній та інформаційній сферах, захисту демократії, забезпечення державного суверенітету та уникнення випадків маніпулювання свідомістю громадян умисно спотвореною інформацією задля отримання доступу до ресурсів, належних на праві власності українському народові”.

Нагадаємо, що вищезгаданий закон, на думку експертів, не зменшить впливу олігархів в Україні, а лише зажене в тінь медіаринок. Фахівців непокоять положення, які наділяють президента і РНБО не передбаченими Конституцією повноваженнями. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter