Вдалось встановити особи звільнених з полону українців, яких без повідомлення України Росія передала Угорщині

Дата: 16 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Українським посадовцям вдалось встановити особи одинадцятьох військових, які були у полоні Росії та без попередження України опинились на території Угорщини внаслідок передавання. 

Про це розповів Уповноважений із питань осіб, зниклих безвісти, Олег Котенко

Будівля парламенту Угорщини у Будапешті. Фото: Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника

Інформація про те, що військовополонені українці угорського походження опинилися в Угорщині, з’явилася спочатку в медіа, а невдовзі її підтвердив угорський віцепрем’єр-міністр Жолт Шем’єн

Угорській владі, відомій своїми тісними відносинами з російською, Росія передавала полонених через Російську православну церкву. Шем’єн, коментуючи звільнення військовополонених, назвав це “жестом РПЦ щодо Угорщини, якій ці люди завдячують своєю свободою”.

За словами Котенка, посадовці встановили імена та прізвища звільнених, повідомили про це їхнім рідним та правоохоронцям. 

“До цього часу про 7 з 11 наших громадян, місце утримання яких було встановлено, взагалі не було жодних відомостей”, – додає посадовець. 

До повернення на територію України звільнених продовжать вважати зниклими безвісти за особливих обставин. 

За даними видання “РБК-Україна”, передавання військовополонених відбувалося нібито за посередництва благодійної організації “Мальтійська служба допомоги Суверенного ордену госпітальєрів”. Водночас угорське медіа ATV стверджувало, що звільнення “відповідало місії Папи Франциска щодо звільнення полонених”. У травні поточного року Франциск обмовився в інтерв’ю про “секретну миротворчу місію”, про яку українська влада нічого не знала. 

Нагадаємо, що українське МЗС після передавання Угорщині 11 українських військових викликало для предметної розмови тимчасового повіреного Угорщини. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter