Вчені зі США розповіли про новий випадок вилікування ВІЛ після трансплантації стовбурових клітин

Дата: 17 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

У США медики заявили, що після трансплантації стовбурових клітин в жінки, яка мала ВІЛ, не виявили в організмі вірусу імунодефіциту людини. 

Про це повідомляє The Wall Street Journal.

Окрім ВІЛ, пацієнтка мала рак кровотворних клітин кісткового мозку, а тому медики запропонували провести їй пересадку стовбурових клітин із мутацією, яка блокує поширення вірусу. Знайти донора не вдалось, а тому використовували клітини з пуповинної крові, яка не вимагає повного генетичного збігу, але має цю мутацію.

Операцію провели у 2017 році, однак до 2020-го жінка продовжувала приймати антиретровірусну терапію. Після початку пандемії коронавірусу вона декілька разів припиняла пити пігулки, а коли лікарі провели обстеження, то не виявили у неї в крові ВІЛ. Це не перший випадок вилікування людини від ВІЛ після трансплантації, однак перший відомий випадок вилікування жінок.

Схожа історія трапилась у 2007 році з американцем Тімоті Брауном, якому зробили трансплантацію стовбурових клітин, щоб вилікувати лейкемію. Діагноз ВІЛ чоловіку поставили у 1995-му, а у 2010-му, коли провели тестування, не знайшли у крові вірусу.

Тімоті Браун. Фото: фейсбук-сторінка Timothy Ray Brown

У 2019-му Браун помер через рак крові, який виявили у нього знову. 

Також у 2015 році венесуельцю Адаму Костільєхо лікарі провели трансплантацію кісткового мозку з мутацією, що блокує поширення ВІЛ. Через 18 місяців після відмови від антиретровірусної терапії лікарі не знайшли слідів вірусу у його організмі.

Вчені не розглядають трансплантацію кісткового мозку як життєздатну стратегію для лікування більшості людей, які живуть з ВІЛ, однак погоджуються, що інформація про новий випадок дає надію на використання генної терапії як одного зі способів боротьби з вірусом. 

Нагадаємо, що Україна є лідеркою серед країн Європи за масштабами поширення ВІЛ-інфекції. Декілька років назад медична система офіційно перейшла на нові стандарти лікування ВІЛ.  ZMINA докладно розповідала про те, що ж змінилось у підходах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter