Убивство українця в аеропорту Лісабона: голова міграційної служби Португалії подала у відставку

Дата: 10 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

На тлі скандалу довкола смерті українця Ігоря Гоменюка в ізоляторі аеропорту Лісабона в березні цього року, очільниця Служби в справах іноземців та кордонів Португалії Кріштіна Гатоеш подала у відставку.

Про це повідомляє Reuters.

Загиблий Ігор Гоменюк. Фото зі сторінки дружини у Facebook.

40-річний Ігор Гоменюк прилетів до Лісабона 12 березня. Троє працівників міграційної служби відвели чоловіка до приміщення тимчасового монтажного центру в аеропорту, де побили та закрили в кайданках на вісім годин. Гоменюк помер через напад епілепсії, що трапився в нього, коли він був зв’язаним. Після смерті поліція оголосила, що затримала трьох офіцерів міграційної служби за звинуваченнями у вбивстві. 

Посадовці служби спробували приховати інцидент та в бланку заявки на проведення судмедекспертизи написали, що тіло Гоменюка знайшли на вулиці. З ордера на арешт інспекторів, який потрапив до місцевих журналістів, стало відомо, що за декілька днів до смерті українцю проводили дослідження в лікарні, а також що він скаржився на болі. Побили Гоменюка, щоб той не шумів. 

Міжнародний аеропорт “Портела”, або “Лісабон”. Фото: Lisbonne Idee

У Міністерстві внутрішніх справ, якому підпорядкована Служба в справах іноземців та кордонів, повідомили, що керівниця відомства подала у відставку “за власним бажанням”. Також звільнення в міністерстві не пов’язали зі смертю українця. Водночас наголосили, що Гатоеш пішла у відставку в межах реформи, за допомогою якої хочуть розділити поліцейські та адміністративні повноваження в питаннях взаємодії з мігрантами та мандрівниками. У відомстві планують використовувати “людяніший і менш бюрократичний підхід”. 

Сама Гатоеш раніше розповідала журналістам, що не подала у відставку одразу після смерті українця, адже відчувала відповідальність за розслідування. Зі свого боку правозахисники з Amnesty International у Португалії повідомляють, що випадок з Гоменюком не поодинокий і зі схожою поведінкою доводиться стикатись і іншим мігрантам та мандрівникам. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter