Убивство саудівського журналіста Джамаля Хашоггі: одного з підозрюваних затримали в Парижі

Дата: 08 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

У Франції 7 грудня затримали чоловіка, ймовірно причетного до вбивства саудівського журналіста, оглядача Washington Post Джамаля Хашоггі 2018 року.

Про це пише Spiegel з посиланням на інформацію поліції Парижа.

Джерело: depositphotos.com

Підозрюваного затримали в аеропорту імені Шарля де Голля незадовго до посадки на рейс. Його взяла під варту прикордонна поліція.

За даними місцевого телеканалу RTL, затриманий – 33-річний Халед Аєд А., колишній член Королівської гвардії Саудівської Аравії. Імовірно, він мав намір вилетіти до столиці країни Ер-Ріяда.

Чоловік перебував у розшуку Інтерполу на підставі міжнародного ордера на арешт: він вважається членом угруповання, яке вбило Хашоггі.

Генпрокурор Парижа вимагав екстрадиції Халеда Аєда А. до Туреччини. Якщо затриманий не погодиться на екстрадицію, його триматимуть під вартою у Франції, доки не екстрадують за рішенням суду, пишуть журналісти.

Нагадаємо, що Хашоггі був саудівським опозиційним журналістом. Від 2017 року вів зі США колонку у Washington Post, де викривав принца-наступника Мохаммеда ібн Салмана. Зокрема, звинувачував його в переслідуванні дисидентів.

Медійник зник 2 жовтня 2018 року після візиту до генконсульства Саудівської Аравії в Стамбулі. Представники королівства наполягали на тому, що журналіст вийшов з консульства живим. 19 жовтня офіційний Ер Ріяд визнав, що чоловіка вбили всередині будівлі, але заперечував зв’язок цього злочину з принцом-наступником. Генпрокурор Саудівської Аравії заявив, що вбивство Хашоггі було навмисним.

Прокуратура Туреччини повідомила, що журналіста задушили відразу після того, як він увійшов до консульства, після цього його тіло розчленували.

У справі затримали 21 підозрюваного, 11 висунули звинувачення. 

23 грудня 2019 року суд в Ер-Ріяді засудив п’ятьох обвинувачуваних у вбивстві журналіста до смертної кари. Ще трьом присудили тривалі терміни ув’язнення. З трьох осіб обвинувачення зняли.

У вересні 2020 року суд у Саудівській Аравії ухвалив вирок вісьмом обвинуваченим у справі, засудивши їх до ув’язнення від 7 до 20 років.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter