ВАКС задовольнив позов Мін’юсту до російського олігарха Євтушенкова про стягнення доходів з його активів

Дата: 01 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Колегія суддів Вищого антикорупційного суду задовольнила перший позов Міністерства юстиції до російського олігарха Володимира Євтушенкова про стягнення доходів з його активів.

Про це повідомив керівник апарату Вищого антикорупційного суду України Богдан Крикливенко.

Володимир Євтушенков Джерело: wikipedia.org / Dyor

01 вересня 2022 року колегія суддів Вищого антикорупційного суду повністю задовольнила позовні заяви Мін’юсту та ухвалила рішення стягнути в дохід держави активи російського громадянина, на якого указом президента України накладені санкції“, – йдеться в повідомленні.

Це перше рішення про конфіскацію майна російського громадянина в Україні. Така конфіскація передбачена Законом України “Про санкції”, вона має винятковий характер і може застосовуватися лише під час дії воєнного стану до тих осіб, які значною мірою сприяли збройній агресії проти України.

Як повідомляє “Суспільне”, мова йде про олігарха Володимира Євтушенкова, чиї активи суд конфіскував на користь України. Це обʼєкти нерухомості: земельні ділянки, квартири, нежитлові будівлі, а також частки в українських компаніях, зокрема:

  • 42,09% у ТОВ “Електрозавод-ВІТ” (Запоріжжя).
  • 59,2 % у ТОВ “ІТМ-Україна” (Київ);
  • 59,2% у ТОВ “Смарт Диджитал Солюшнс” (Київ);
  • 34,21% в АТ “Український науково-дослідний проєктно-конструкторський і технологічний інститут трансформаторобудування (Запоріжжя), якими Євтушенков володіє через АТ ХК “Електрозавод” (Москва);
  • 42,09% у ТОВ Науково-інженерний центр “ЗТЗ-Сервіс” (Запоріжжя).

Представники Євтушенкова матимуть п’ять днів на подання апеляції щодо рішення ВАКС.

Під час засідання представники Мін’юсту просили ВАКС розглядати справу у закритому форматі, пояснивши це тим, що вона містить таємну інформацію і може зашкодити державній безпеці. Суд задовольнив це клопотання.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter