В уражених Чорнобилем областях рівень захворюваності на рак втричі вищий – лікарі

Дата: 26 Квітня 2016
A+ A- Підписатися

У найбільш уражених від аварії на Чорнобильській АЕС областях рівень хворих на рак удвічі, а подекуди втричі перевищує загальноукраїнські показники.

Зокрема йдеться про Київську, Чернігівську, Вінницьку, Рівненську, Житомирську та Волинську області. Такі дані останнього дослідження вчених Національного інституту раку.

В цих областях спостерігається втричі вищий рівень захворювання раком щитовидної залози, особливо серед жінок. Більше ніж у 2,5 два рази зросла кількість хворих на рак нирок чоловіків на Вінничині та Чернігівщині.

“Рівень захворюваності раком зростає по всій території України, – розповідає Олена Колесник, директор Національного інституту раку. – Збільшення рівня захворюваності на рак – це світова тенденція, тим не менше, ми спостерігаємо значне збільшення захворювання по деяких формах раку, особливо в областях, які відносять до найбільш уражених Чорнобилем. В них зростання захворюваності на рак – в рази вищий”.

Щороку онкологи реєструють понад 130 тисяч нових випадків захворювань на рак серед дорослого населення країни, при чому, кількість жінок і чоловіків, яким ставлять цей діагноз, суттєво не відрізняється: 388 чоловіків та 359 жінок на 100 тис. населення у 2014 році.

Найбільше сьогодні в Україні від раку помирають у Запорізькій, Кіровоградській та Сумській областях.

В цілому вчені з Національного інституту раку зафіксували зростання смертності у 8-ми областях Україні та Києві. Перевищення середньоукраїнського рівня смертності зареєстровано в 11-ти областях України.

“Державі потрібно змінювати не тільки національну систему лікування хворих на рак, а розробляти принципово нову систему виявлення захворювання на ранніх стадіях, – стверджує Андрій Безносенко, головний лікар Національного інституту раку. – При виявленні захворювання на ранніх стадіях повне одужання можливо досягти у 85-90%, саме тому у всьому світі щорічний скрінінг населення на рак є запорукою раннього виявлення хвороби та високого рівня одужання”.

За даними дослідження Національного інституту раку, чоловіки найбільше в Україні помирають від раку дихальних шляхів (трахеї, бронхів, легень), а жінки – від раку молочної залози. На другому місті – рак шлунку.

 В Україні найбільші показники виживаності від важковиліковних видів раку – у Києві, на Волині та в Одесі, а найменші – у Чернівецькій та Вінницькій областях.

Середній 5-річний показник виживаності у Європейському Союзі – 49,4%,в той час як в Україні – 31,2%.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter